علمی ، فرهنگی ، هنری ، آهنگ ، عاشقانه و ...

مجلات تخصصی کامپیوتر و مقالات کامپیوتر

 
درباره فناوری اطلاعات و ارتباطات
به نام خدا
فناوري اطلاعات و ارتباطات

مفهوم ،ماهيت ، تعريف


1 . چكيده
فناوري اطلاعات و ارتباطات ، واژه اي است كه در دهه گذشته ، و پس از رشد و تحول سريع سيستمهاي كامپيوتر اي رواج يافته است . واژه اي كه پس از نزديك به ده سال از رواج چشم گير آن ، هنوز به درستي ، و مطابق مفهومي كه در تبيين آن به كار مي رود ، تعريف نشده و افراد مختلف ، تعابير مختلفي از آن دارند .
در واقع اين واژه ، نشان دهنده نگرش خاصي است كه بر اثر تحولات ناشي از به كار گيري اساسي سيستم هاي كامپيوتر اي اطلاعاتي و ارتباطي ،در سازمان و جامعه ايجاد مي شود . تبيين اين نگرش ، و مشخص كردن محدوده و لايه هاي آن ، تلاشي است كه ما در اين مقاله براي تبيين مفهوم فناوري اطلاعات انجام خواهيم داد . سپس بر اساس مفهوم تبيين شده ، ماهيت فناوري اطلاعات و ارتباطات را مورد بررسي مختصر قرار داده و براساس آن، تعريفي را از فناوري اطلاعات و ارتباطات ارائه مي كنيم .

2 . مقدمه
هر چند به نظر مي رسد مفهوم فناوري اطلاعات ، و فناوري اطلاعات و ارتباطات (فاوا) روشن باشد اما در واقع چنين نيست . تعاريف مختلفي از فناوري اطلاعات توسط افراد مختلف ارائه شده است . از جمله مي توان به تعاريف زير اشاره نمود:
• مطالعه ،‌ طراحي ، توسعه و مديريت كليه نرم افزارها و سخت افزارهايي كه در يك شبكه و يك محيط ارتباطي با هم كار مي كنند .

• منظور از فناوري اطلاعات همه شكل هاي فناوري است كه به وسيله آنها عمليات دستيابي ، ذخيره سازي و مبادله اطلاعات به شكل هاي گوناگون مثل متن ، تصوير ، صدا و نمايش چند رسانه اي انجام مي شود .


• فناوري اطلاعات دانشي است كه به بررسي ويژگي ها و چگونگي اطلاعات نيروهاي حاكم بر جريان اطلاعات و ابزار آماده سازي آنها براي به حداكثر رساندن دستيابي به اطلاعات و قابل استفاده كردن آن مي پردازد . آماده سازي اطلاعات شامل تفكيك اطلاعات دقيق ، علمي و مستند ، جمع آوري، سازمان دهي ، ذخيره ، بازيابي ، تفسير ، اشاعه و استفاده از آن مي شود .(مؤسسه فناوري جورجيا ، 1962 – نقل از اترتون ،1997 ).

• اصطلاح فناوري اطلاعات براي توصيف فناوريهايي به كار مي رود كه ما را در ضبط ، ذخيره سازي ، پرادزش ، بازيابي ، انتقال و دريافت اطلاعات ياري مي كند . اين اصطلاح ، فناوري هايي مانند رايانه ، انتقال از طريق دورنگار ، ارتباط از راه دور ، تلفن ، ماشين حساب ، چاپ و حكاكي را نيز در بر مي گيرد (كيت بهان و ديانا هولمز ، 1998 ) .


• فناوري اطلاعات به مجموعه به هم پيوسته اي از روشها ، سخت افزارها ، نرم افزارها ، و تجهيزات ارتباطي كه اطلاعاتي را در اشكال گوناگون ( صدا ، تصوير و متن ) جمع آوري ، ذخيره سازي ، بازيابي ، پردازش ، انتقال و يا عرضه مي كند ، اتلاق مي شود ( دبيرخانه شوراي عالي انفورماتيك ، 1378 ) .

• فناوري اطلاعات متشكل از سخت افزار ، نرم افزار ، نيروي انساني ، اطلاعات ، مديريت ، توليد و نگهداري است كه در ارتباط متقابل با يكديگرند و فضايي مملو از اطلاعات ذخيره شده به صورت نظامدار و با قابليت دسترسي آسان پديد مي آورند . اين فضا در خدمت نيازهاي اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي جامعه قرار مي گيرد و سبب بهره وري و افزايش كيفيت و محصولات سازمانهاي متبوع مي شود (اسكاپ ESCAP) .


• فناوري اطلاعات همانند محور و مركز مجموعه اي از فعاليت هاي هدايت شده است كه كنترل مديريت ، بهره وري ، توليد ،آموزش و ارتقاي يك سيستم (اعم از سازمان يا پايگاه اطلاعاتي و ...) را با يك مركزيت بر عهده دارد . همه سازمان ها ، ارگانها ، نهادها و وزارتخانه ها ناگزير از برقراري ارتباط با يكديگر و انتقال اطلاعات هستند . سازمان فناوري اطلاعات مسؤول برقراري اين ارتباطات در اشكال پيشرفته الكترونيكي است و به طور كلي مسؤليت كلي توليد ، حفظ ، ذخيره ، بازيابي و انتقال اطلاعات را در يك شبكه پيچيده را بر عهده دارد (محمدي ، 82 ).

• فناوري اطلاعات ، نقطه همگرايي الكترونيك ، پردازش داده ها و ارتباطات دور كه شامل تعدادي رايانه قوي ، فناوريهاي ارتباطي و همچنين نرم افزار است ، كه نياز به آن بر اثر سه عامل ايجاد مي شود. اول آنكه فناوري اطلاعات خود صنعتي راهبردي (استراتژيك) و بسيار سود آور در جهان است . دوم آنكه فناوري كليدي است و در همه صنايع و خدمات كاربرد دارد . سوم آنكه زير بناي اساسي است كه به همه مؤسسات و واحدهاي اقتصادي امكان مي دهد تا در استفاده از دانش بشري و انتقال آن سهيم شوند ؛ سبب كاهش هزينه ها مي شود و در نتيجه به افزايش بهره وري و كيفيت محصول مي انجامد ( سازمان راهبرد هاي فناوري اطلاعات آمريكا NSIT ) .


• فناوري اطلاعات تنها در ارتباط با رايانه ها ، نرم افزار و يا خدمات وابسته به آنها نيست . فناوري اطلاعات تركيبي از همه اين موارد است با اين نگرش كه چگونه اين فناوري مي تواند كمكي به سازمان و رسيدن به اهداف آن كند .... فناوري اطلاعات باعث مي شود انجام كارهاي زياد و طولاني با عمليات كمي انجام گيرد (Sutter 2003) .

• فناوري اطلاعات نوعي از فناوري است كه در آن انتقال داده ، اطلاعات و دانش انجام مي گيرد . اين مفهوم ضرورتا ً وابسته به رايانه ها نيست ، هر چند كه امروزه رايانه ها به عنوان ابزاري در گسترش و ايجاد راههايي بسيار قدرتمند در انجام امور هستند . نقشه كشي ، هندسه تحليلي ، دستگاه هاي كپي ، تلگراف ، تلفن ، فاكس و غيره به خوبي نمونه هايي از فناوري اطلاعات هستند (Fischiner 2000) .


• براي بسياري از مردم اين واژه مترادف است با « فناوري جديد» كه از ماشينهايي كه بر مبناي ريز پردازنده ها كار مي كنند ، استفاده مي كند . به عبارت ديگر گفته مي شود كه « فناوري اطلاعات » به طور ساده ، بيانگر كوششي است براي ممكن نمودن توسعه و پيشرفت محركهاي تجارتي به طور الكترونيكي و همچنين ايجاد حركتي سياست گونه براي كنترل دسترسي به اطلاعات (Zorkoczy and Nicholas 1995 ) .

• در سالهاي اخير ، كتابها ، مجلات ، مقالات و كنفرانس ها ، راه هايي را براي ارتباط پژوهشي و علمي ايجاد نموده اند . امروزه فناوري به ويژه فناوري اطلاعات ، در حال تاثير گذاري بر روي هر يك از اين سيستم هاي ارتباطي است . نشر الكترونيكي ، متن الكترونيكي ، پيام مبتني بر صدا و كنفرانس هاي تصويري ، چند نمونه از اثر فناوري اطلاعات هستند . فناوري اطلاعات به ما راه هاي جديدي براي ارتباط مي دهد و اساسا ً اين امكان را به وجود مي آورد تا سيستم هاي ارتباطي موجود نيز مورد تصحيح و بهبود قرار گيرند . اين كار آسان به نظر مي رسد كه تغيير و تحول از سيستم هايي كه از تنظيمات دستي استفاده مي كنند به سيستم هاي الكترونيكي انجام گيرد (Karamouzis 1999) .


• فناوري اطلاعات تركيبي از دو مفهوم فناوري و اطلاعات است . اطلاعات مفهوم گسترده اي را در بر دارد و به يك سري محتويات اشاره مي شود ، در حالي كه فناوري به ابزارهايي كه براي دستكاري اين محتويات به كار مي رود ، گفته مي شود . فناوري يك عنصر ضروري در تراكنش هاي پردازش اطلاعات است كه مشاهده ، آگاهي و تجربه از يك رابطه سلسله مراتبي در آن برخوردار هستند . اطلاعات منجر به پيدايش آگاهي شده ، و از به وجود آمدن آگاهي زياد ، تجربه حاصل مي گردد . اطلاعات از داده هايي كه ضرورتا ً قابل احساس و ادراك هستند نشأت مي گيرد . هنگامي كه داده ها براي استفاده در برخي امور سودمند به دسته ها و طبقه هايي دسته بندي و سازمان دهي مي شوند ، تبديل به اطلاعات مي گردند (Chaurasia 2003) .

• فناوري اطلاعات هر مجموعه اي از ابزارها ، روشها و رسانه ها است كه براي ثبت ، ذخيره ، و انتقال اطلاعات به كار گرفته مي شود . معمولا ً امروزه هنگامي كه اين اصطلاح را به كار مي بريم ، در حقيقت در مورد زير مجموعه خاصي از فناوري اطلاعات صحبت مي كنيم : فناوري اطلاعات ديجيتالي شبكه اي (Willis 2002) .


• فناوري اطلاعات عبارت است از سخت افزار ، نرم افزار ، ارتباط مخابراتي و سرويسها و خدماتي از كارمندان فناوري اطلاعات (Effy Oz 2002) .

• فناوري اطلاعات ، حوزه اي نسبتا ً جوان در مقابله با اكثر نظامهاي علمي ديگر است . با اين وجود ، در حدود 50 سال ، اين فناوري به عنوان بخشي از علم و دانش در آمده كه به خوبي قابل استدلال بوده و تقريبا ً پيچيده تر از نظامهاي علمي سنتي از قبيل ادبيات يا روانشناسي ،و يا پچيده تر از حوزه هاي حرفه اي از قبيل كسب و كار يا قانون است . در هر صورت ، فناوري اطلاعات ، اساسا ً متفاوت از اين نظام ها در برخي از نسبتهاي مهم بوده ، و بنابراين سواد فناوري اطلاعات ، ضرورتا ً متفاوت از سواد در حوزه هاي ديگر است (Ralph 1997) .


اما به نظر مي رسد هيچيك از تعاريف ، نتواند ابعاد حقيقي مفهوم فاوا را به درستي تبيين نمايد . اينها واژه يكساني را براي مفاهيم مختلف به كار مي برند . لازم به تذكر است كه مفهومي كه مستقل از يك وا‍‍ژه ، با توجه به معناي لغات و صرف نظر از موارد كاربردي و استدلالات به كار برندگان آن ، استنباط مي شود ، ممكن است با مفهومي كه اين واژه در تبيين آن مفهوم رواج دارد ، متفاوت باشد . هدف ما در اين مقاله ، شناسايي آن مفهوم است . به نظر مي رسد سه ديدگاه مختلف ، و سه دسته مختلف از تعاريف – مفاهيم براي فاوا وجود داشته باشد :

دسته اول : اين دسته ، مفهوم فناوري اطلاعات (و ارتباطات) را به نوعي همان فناوري رايانه و سيستم هاي كامپيوتري اطلاعاتي و ارتباطي ، در وجود نرم افزار و سخت افزار و شبكه و نظاير آن و مسائل مديريتي مربوط به آن مي دانند . اغلب تعاريف از اين دسته اند .

دسته دوم :اين دسته فناوري اطلاعات را از بعد اطلاعات محض آن كه حتي شامل مواردي نظير مستند سازي و كتابداري نيز مي شود ، مورد توجه قرار مي دهند . در اين دسته تمركز بر خود اطلاعات است و فناوري اطلاعات ، هرگونه استفاده از ابزارها و روش ها و تكنيكهايي است كه مديريت و سازماندهي اين اطلاعات را فراهم مي كند . تعريفهاي اوليه و با سابقه بيشتر از اين دسته اند . و البته اين مفهوم شايد نزديكترين مفهوم به معناي مستقيم واژه فاوا باشد . از جمله تعريف مؤسسه فناوري جورجيا از اين دسته است .

دسته سوم : اين دسته ، براي فاوا نقشي كليدي و محوري نسبت به ساير فناوريها و كاربرد ها قائل مي شود . اين دسته با زاويه اي فراتر از زاويه هاي دو دسته قبلي به فاوا نگاه مي كند . اما مشكل اين دسته آن است كه به درستي نمي تواند ابعادي را كه براي فاوا از اين زاويه مشاهده مي كند ، توضيح دهد و در يك عبارت و تعريف مشخص ، بيان كند . از جمله تعريف سازمان راهبردهاي فناوري آمريكا (NSIT) و تعريف آخر از اين دسته اند .

در اين جا قصد ما اين نيست كه بگوئيم كداميك از تعاريف فوق درست است يا درست نيست . استفاده از واژه فاوا در هر يك از سه دسته فوق صحيح است .

بحث ما در گام اول ، تبيين مفهوم جديد و كليدي است كه حدودا ً يك دهه است كه به شكلي نسبتا ً واضح تر از گذشته شكل گرفته است . مفهومي كه بيش از همه به دسته سوم مورد بحث نزديك است ، اما حتي فراتر از آن به هم وجود دارد . به عبارت ديگر در هنگام كاربرد واژه فاوا در جوامع علمي و اجرائي ، بخصوص در تبيين معماريهاي نظامهاي آينده نگرش ديگري وجود دارد كه ما آن را در دسته چهارم طبقه بندي مي كنيم . به نظر مي رسد ، مفهوم مورد نظر در دسته چهارم ، بتواند مفاهيم سه دسته قبلي را به طور كامل بپوشاند . به عبارت ديگر اگر فاوا با اين مفهوم به كار رود ، جايگاه سه دسته ديگر كاملا ً مشخص شده و معناي دقيقتري را مي توان براي واژه هاي به كار رفته در ديدگاه اين دسته ها يافت .
در حقيقت به نظر مي رسد كه مفهوم حقيقي اي كه واژه فناوري اطلاعات و ارتباطات ، در نقاط كليدي براي تبيين آن به كار مي رود ، فراتر از چيزي باشد كه در اين تعاريف ترسيم شده است . لذا ما ابتدا سعي مي كنيم خود مفهوم را به شكلي دقيقتر تبيين كنيم ، سپس تعريفي را با توجه به مفهوم مورد بحث براي آن ذكر كنيم .
براي درك بهتر مفهوم فاوا ، ابتدا لازم است تا به تبيين تفاوت آن با مفهوم مهندسي رايانه ها و سيستم هاي كامپيوتري بپردازيم.


3 . مفهوم فناوري اطلاعات و ارتباطات ؛ تفاوت با مهندسي سيستمهاي كامپيوتري
با ايجاد تكامل رايانه ها و به كار گيري وسيع آن در كاربردهاي مختلف ، تغييرات اساسي در سيستمها و ساختارهايي كه رايانه ها در آنها به كار گرفته شدند ، ايجاد شد . در واقع اين يك تغيير ساده نبود . تا ده سال پيش بحث بر سر استفاده از ابزاري به نام رايانه ، براي تسهيل و تسريع كارها بود اما امروزه مي دانيم كه بحث تنها به استفاده از ابزاري محدود نمي شود . پس ماجرا چيست ؟ محدوده تغييراتي كه استفاده از رايانه ها در سازمان ايجاد مي كند ، كجا است ؟


در واقع لايه هاي مختلفي از سازمانها و نظامهاي خرد و كلان ، بر اثر به كار گيري وسيع رايانه ها ، دچار تحول مي شوند . به عبارت ديگر ايجاد و تكامل سيستم هاي كامپيوتري(اعم از بعد اطلاعاتي و ارتباطي آن ) ، منجر به انتشار تغييرات عمده اي در لايه هاي مختلف مي گردد (شكل بالا) . اولين لايه ، كاربردهاي مستقيم سيستم هاي كامپيوتري به عنوان ابزارها هستند . سيستم هاي كامپيوتري به عنوان ابزارهاي مختلف در كاربردهاي مختلف قابل استفاده اند ، و بر اثر استفاده از آنها تغييرات اساسي در اين كاربردها فراهم مي شود . كاربردها با سرعتي انجام مي شود كه قبلا ً انجام نمي شد . بدين ترتيب رايانه ها مستقيما ً بر اين كاربردها اثر گذاشته و منجر به تغيير آنها مي شوند .



اما همه ماجرا در اين تغيير خلاصه نمي شود . سازماني كه در آنها كاربردهاي تغيير يافته بر اثر به كار گيري رايانه ها شكل گرفته است ، ديگر نمي تواند با همان روشهاي قديمي ، مديريت شود . مديران لازم است تا شيوه هاي مديريت و اجراي خود را تغيير داده و از شيوه هاي نويني استفاده كنند ، تا بتوانند استفاده و بهره برداري از سيستم هاي كامپيوتري را به حداكثر رسانده و مسائل سازمان را در شرائط جديدي كه ايجاد شده است درك كرده ، و هدايت آن را به نحو مؤثري بر عهده گيرند . تغيير شيوه هاي مديريت ، دومين لايه از انتشار اثر تغيير به كارگيري سيستمهاي كامپيوتري است .
و اما چيزي فراتر از روشهاي مديريت وجود دارد كه دچار تغيير تحول مي شود . استفاده از سيستمهاي كامپيوتري تنها به عنوان يك ابزار در همان ساختارهاي كهنه قديمي سيستم و سازمان ، اثر چنداني را بر كارايي سازمان نمي گذارد . اثر واقعي وقتي آشكار مي شود كه حتي سيستم هاي دستي و در حقيقت كل ساختار سازمان ، از بنيان دچار تحول شده و شكل جديدي را به خود بگيرد ، و مبتني بر قواعد و ساختار جديدي سازماندهي شود ، تا بتواند از سيستم هاي كامپيوتري به نحو مؤثري استفاده كند . بر اثر به كار گيري رايانه ها در سازمان ، روشها ، ساختارها و حتي فراروندها و چرخه حيات تجزيه و تحليل و طراحي سيستم و مهندسي سيستم دچار تحول شده و شكل جديدي از مهندسي سيستم به وجود آمده است . اين سومين سطح از انتشار تغيير مورد بحث است .
و اين انتشار تغيير به مهندسي سيستم نيز محدود نمي شود . لايه بعدي چيزي فراتر از سيستم است . اثرات به كارگيري سيستم هاي كامپيوتري ، منجر به تغيير شرايط و ابعاد مسائل محيطي (محيط با مفهوم عام است) مي شود ، و اين منجر به آن مي شود كه اصول ، مأموريت ، راهبردها و سياستهاي سازمان دچار تغيير شود . تا چند سال پيش ، برنامه ريزان راهبردي ، رايانه ها را به عنوان يك ابزار براي اجراي راهبردهاي تعيين شده سازمان مي دانستند . آنها مي انديشيدند كه برنامه ريزي راهبردي مي تواند بدون در نظر گرفتن نقش رايانه ها ، به صورتي مستقل انجام شود ، و آنگاه راهبردهاي سازمان ، هر چه كه باشد ، مي تواند با به كارگيري سيستم هاي كامپيوتري ، اعمال شود . ولي امروز اثرات ناشي از سيستم هاي كامپيوتري نقش تعيين كننده اي را در تبيين سياست ها ، راهبردها و حتي اصول و ماموريت سازمان ايفا مي كنند . برنامه ريزي راهبرديي كه در آن اثرات سيستمهاي كامپيوتري ، نه فقط به عنوان ارزشها ، كاربردها، رفتارها، فرصتها و نقاط قوت ، بلكه حتي بعضا ً به عنوان تهديد و نقاط ضعف ، در پارامترهاي تحليلي آن دخالت داده نشده باشد ، از اعتبار كافي براي نجات سازمان از شرايط كنوني و هدايت آن به سوي اهداف تعيين شده ، برخوردار نيست .
و اما لايه مورد بحث ، آخرين لايه از انتشار تغييرات نيست . تغييرات نه تنها در راهبردها و اصول ، رخ مي دهد ، بلكه اين مفاهيم است كه شكل جديدي را به خود مي گيرد . مفاهيمي كه قبلا ً براي چيزهايي مثل كار ، تحصيل ، مدرك، پول، بانك، تجارت ، مبادله ، سازمان ، سند و دهها چيز ديگر تعريف شده بود ، به تدريج اعتبار خود را در سالهاي گذشته از دست داده ، و يا در حال از دست دادن هستند . هر يك از اينها مفهوم جديدي را به خود مي گيرند . و نظريات علمي هم كه براساس اين مفاهيم شكل گرفته بود ، به سرعت در حال نامعتبر شدن هستند . بسياري از نظريات اقتصادي ، مهندسي سيستم ، اجتماعي ، امنيتي و ... كنار رفته و نظريات جديدي جايگزين آنها مي شوند ، تا بتوانند شرايط جديدي را كه بر اثر استفاده وسيع از سيستم هاي كامپيوتري ايجاد شده است ، توضيح دهند تغيير به كار گيري اين سيستم ها ، گريبان مفاهيم و نظريات علمي را نيز گرفته است .
در يك جمع بندي ، 5 لايه اي كه بر اثر به كارگيري وسيع سيستم هاي كامپيوتري، تغييرات در آنها منتشر مي شود عبارتند از :
1. كاربردهاي مستقيم سيستم هاي كامپيوتري
2. روشهاي مديريت
3. مهندسي سيستم
4. اصول ، راهبردها ، مأموريت و سياستها
5. مفاهيم و نظريات علمي
هر چه به لايه هاي عميق تري وارد مي شويم ، تبيين و توضيح ابعاد ودرك نظري مسائل وتغييراتي كه اتفاق مي افتد،توسط علم رايانه ،به صورت مستقل،دشوارتر مي شود.اين مشكلي است كه بخصوص در دهه گذشته تشديد شد. مخصوصا ً وقتي به لايه هاي چهارم و پنجم وارد مي شويم ، سنخيت مفاهيم ، اصولا ً از سنخ مسائل فني سيستمهاي كامپيوتري به كلي خارج مي شوند . لايه هاي اول تا سوم ، به گونه اي مستقيم با مسائل و تكنيكهايي كه در علم مهندسي رايانه مطرح مي شود ، در ارتباط بودند . اما لايه چهارم و پنجم خير . مسائلي كه در اين ميان مطرح بود ، نه به وسيله علم مهندسي رايانه ، و نه به وسيله علم برنامه ريزي راهبردي در لايه چهارم و ساير علوم در لايه پنجم ، قابل توضيح نبودند .
همين موضوع باعث شد تا به تدريج اين نكته در ذهن افراد صاحب نظر در اين مقوله ها شكل گيرد كه آنچه در اينجا مطرح است ، ديگر سيستمهاي كامپيوتري نيست ، بلكه نوعي جديد از به كار گيري و نگرش در ساختارهاي اطلاعاتي ، و مفهومي جديد در حال شكل گيري است . نوعي جديد از كنترل بشر بر ساختارهاي اطراف خود بر اثر اين به كار گيري ايجاد مي شود . و اين كنترل را شايد بتوان در چهارچوب واژه فناوري مورد بحث قرار داد.
اينجا بود كه استفاده جديد از واژه فناوري اطلاعات ، براي تبيين مفهوم مورد بحث ، شكل گرفت . و پس از مدتي كه نقش و اثر جنبه ارتباطي سيستمهاي كامپيوتري نيز بيشتر روشن شد ، اين واژه به صورت فناوري اطلاعات و ارتباطات تغيير شكل يافت . واژه اي كه افراد مبدع به كارگيري جديد آن ، مي دانستند به آن نياز دارند ، و مفهوم آن را درك مي كردند، اما به دليل سرعت شكل گيري آن ، نمي توانستند آن را به درستي تعريف كنند . و البته بسياري از كساني كه به تقليد از مبدعان اين واژه آن را به كار برده بودند ، متأسفانه نمي دانستند و بعضا ً نمي دانند كه اين واژه به چه مفهومي اتلاق مي شود و اين موضوع تعاريف و به كار گيري اشتباهي را از اين واژه ايجاد نمود كه عمدتا ً آن را به استفاده از سيستم هاي كامپيوتري محدود مي كند .
با توجه به اينكه ما امروز در اين شرائط زماني قرار داريم كه مي توانيم نگاه دقيقتري را نسبت به اين واژه داشته باشيم ، شايد بتوانيم تعريف نسبتا ً دقيقتري از اين واژه ارائه كنيم . چيزي كه در اين بخش بر آن تلاش مي كنيم .
لازم به تذكر است كه اين تنها يك تعريف واژه نيست . اين تعريف اهميت كليدي را در درك ما از مفهوم فناوري اطلاعات و ارتباطات ، و زاويه نگرش ما به اين پديده مشخص مي كند . به عبارت ديگر ، درك مفاهيمي كه در رويكردها و پديده هاي نوين مطرح مي شود ، مستلزم درك مفهوم فناوري اطلاعات و ارتباطات ، نه به معناي سيستمهاي كامپيوتري ، بلكه با معنايي است كه در اين نوشته بيان مي شود .
و البته بديهي است كه ريشه اين مفهوم ، در رايانه ها و سيستم هاي كامپيوتري نهفته است . اما همه مفهوم را ريشه آن تشكيل نمي دهد . سيستم هاي كامپيوتري منجر به انتشار تغيير اساسي پنج لايه مختلف شده است كه بخصوص تغييرات ايجاد شده در لايه هاي چهارم و پنجم ، ما را به مفهوم فناوري اطلاعات و ارتباطات سوق مي دهد .

4 . ماهيت و تعريف فناوري اطلاعات و ارتباطات
حال ، لازم است تا به تبيين ماهيت فناوري اطلاعات و ارتباطات بپردازيم . با توجه به مواردي در صفحات قبل در مورد زاويه ي نگاه ما به مفهوم فناوري اطلاعات و ارتباطات مطرح شد ، تبيين ماهيت فناوري اطلاعات بايد شامل سه بخش اساسي باشد .

 اولا ً بايد تبيين شود كه فناوري اطلاعات و ارتباطات چگونه موجوديتي است . ابزار است ؟ نظريه علمي است ؟ روش است ؟ ...

 ثانيا ً بايد مشخص شود كه هدف آن چيست . توليد است ؟ ارائه خدمات است ؟ برنامه ريزي است ؟ توضيح و تبيين است ؟ كنترل است ؟ سازماندهي است ؟...


 و ثالثا ً بايد مشخص شود كه محدوده ي اعتبار و اثر آن كجاست ؟ آيا سيستم هاي نرم افزاري است ؟ شبكه هاي كامپيوتري است ؟ سازمانها است ؟ دولت است ؟ اجتماع است ؟ ...
در ادامه به صورت مختصر به تبيين اين سه بخش خواهيم پرداخت .

اول : ‌ فناوري اطلاعات و ارتباطات ابزار نيست . مستقيما ً يك نظريه علمي هم نيست . روش هم نيست . اما همه اينها را به نوعي حمايت مي كند فاوا بستره اي است براي اينكه مفاهيم نظري ، ساختارهاي سيستمي و ابزارها در آن قابل تفسير و توضيح باشند . فاوا فقط محلي را براي توجيه و توضيح اتفاقاتي كه در حال رخ دادن است ، و مسائلي كه در حال شكل گيري است ،فراهم مي كند . حتي فاوا يك رشته علمي مشخص هم نيست . همه ي علوم به نوعي به تدريج به محدوده ي اين بستره وارد مي شوند و مسائل خود را در محدوده ي آن طرح و تبيين مي كنند . براي همين مسئله است كه ما شاهد شكل گيري واژه هايي نظير e-learning ، e-government ،e-healthing ،e-commerce و نظاير آن هستيم .
در واقع اين واژه ها در حال اعلام اين مسئله هستند كه نوع جديدي از آموزش ، دولت ، بهداشت ، تجارت و ... در حال شكل گيري است . اينها نه تنها شيوه كاري جديد هستند . بلكه علومي جديد نيز هستند كه نظريات و مفاهيم علمي جديدي در آن مطرح مي شود . و تفكيك بين علم آموزش (learning) و علم آموزش الكترونيكي (e-learning) ، تنها به دليل نشان دادن تفاوتهايي است كه در علم جديد در حال شكل گيري ، با علم سابق وجود دارد و بتدريج كه دامنه نظريات و كاربردهاي علم جديد وسعت يابد ، قطعا ً كليه زمينه هاي علم آموزش در علم آموزش الكترونيكي پوشش داده خواهد شد و علم آموزش الكترونيكي به علم آموزش تغيير نام خواهد داد . منتهي اين علم آموزش ، آن علمي نخواهد بود كه در كتابهاي آن ، فصلي براي آموزش الكترونيك اختصاص داده شود . بلكه آموزش الكترونيك در همه جاي آن علم رسوخ كرده و حتي به جرأ ت بتوان گفت كه به عنوان مبناي اجرايي ، كاربردي و عملياتي آن علم محسوب مي شود . به عبارت ديگر نظريات مطرح در علم جديد به تمام ابعاد علم اوليه داخل شده و آنها را تحت تأثير قرار مي دهد .

اگر بخواهيم سنخيت و نوع وجودي فاوا را با ساير فناوريها و علوم مقايسه كنيم ، در مي مانيم ؛ زيرا چنين سنخ و نوعي تاكنون وجود نداشته است . فناوري اطلاعات و ارتباطات ماهيتا ً و نوعا ً از سنخ جديدي است . به نظر مي رسد بهترين واژه اي كه مي تواند اين سنخيت را تبيين كند ، همان واژه « بستره» باشد . بستره هايي براي فناوريها و علوم ديگر . چه از بعد نظري و چه از بعد علمي . اين بستره هم در بعد نظري ، هم در بعد سيستمي و هم در بعد ابزاري وجود دارد.
هم اجازه مي دهد كه نظريات رشته هاي علوم و فناوري هاي مختلف ، از علم اقتصاد گرفته تا علم آموزش ، و از فناوري اتومبيل گرفته تا فناوري مخابرات ، در آن با شكل جديدي مطرح شود . هم ساختارها و اصول جديدي را در مهندسي سيستم ايجاد مي كند ، و البته هم امكان شكل گيري و ايجاد ابزارهاي جديدي را فراهم مي آورد .

دوم : هدف فناوري اطلاعات و ارتباطات چيست ؟ بستره مورد بحث در پاراگراف قبلي براي چه كاري ايجاد شده است ؟ آيا قصد اين بستره ، توليد و نگهداري و به كارگيري سيستم هاي كامپيوتري است ؟ در حقيقت خير ! با توجه به توضيحات قبلي كه در مورد مفهوم فاوا ارائه شد ، هدف اول فاوا با توجه به نوع و سنخيت آن به عنوان يك بستره ، فراهم آوردن امكان درك مفاهيم و بنيان هاي نظري است . به عبارت ديگر فاوا ، بستره اي است كه امكان مي دهد تا در آن از زاويه خاصي به مفاهيم و نظريات در علوم و رشته ها و فناوري هاي مختلف (نظير اقتصاد، آموزش ،مخابرات و..) نگريسته شود ، و امكان تفسير و توضيح رفتارها در اين زمينه ها ، با توجه به مسائل و تحولات جاري فراهم گردد . فاوا پارادايمي جديد را براي تقريبا ً كليه علوم (بخصوص علومي كه به نوعي با آن سروكار پيدا مي كنند ) فراهم مي كند ، و امكان تبيين علمي مفاهيم و نظريات را از زاويه پاراديم جديد به وجود مي آورد . اين هدف در واقع اثر انتشار تغيير به لايه ي پنجم است كه در صفحات قبلي از آن صبحت كرديم .
اما هدف فاوا تنها اين نيست . دومين هدف فاوا به لايه چهارم يعني لايه اصول ، راهبردها ، مأموريت و سياستها بر مي گردد . فاوا بستره اي است كه امكان سازماندهي ، كنترل و هدايت را در سطح داهبردي فراهم مي سازد در صورتي كه به سازمان در بستره فاوا نگريسته شود ، سازماندهي ، كنترل و هدايت راهبردي آن شكل ديگري پيدا مي كند و سازوكارها ، مفاهيم و قواعد جديدي براي اين منظور در اين بستره در اختيار سازمان قرار مي گيرد . برنامه ريزي راهبردي در بستره فاوا شكل و خصوصياتي متفاوت با آنچه كه قبل از آن وجود داشت ، دارد .

سوم : محدوده اعتبار و اثر فاوا كجاست ؟ آيا سيستم هاي نرم افزاري است ؟ شبكه هاي كامپيوتري است ؟ سازمانها است؟ دولت است ؟ اجتماع است ؟ در واقع قلمرو فاوا شامل كل سيستم هاي كاربردي موجود در جهان مي شود . اعم از سيستم هاي كلان و خرد ، سيستمهاي كامپيوتري يا سيستم هايي كه به نحوي از كامپيوتر استفاده كرده اند . حتي به جرأت مي توان ادعا كرد كه نظام هاي خرد و كلان و حتي كشورهايي كه رايانه ها به شكل اساسي در آن استفاده نشده است نيز در قلمرو بستره فاوا قرار دارد ، زيرا اين نظامها و كشورها ، به نحوي با نظامهايي كه در اين بستره قرار گرفته اند ، ارتباط تنگاتنگ دارند .به عبارت ديگر ، پاردايم و بستره اي كه در دو بند قبلي به آن اشاره شد ، و مفاهيم ونظرياتي كه در آن مطرح است نسبت به اغلب سيستمهاي كاربردي انسانها اشراف دارد و آنها را در بر مي گيرد . و البته به جهت احتياط فراوان ناشي از توجه به واژه «اغلب» ، در شناسايي خود قلمرو اين بستره را به نظام هاي خرد و كلاني محدود مي كنيم كه سيستم هاي كامپيوتري اطلاعاتي و ارتباطي ، به صورت اساسي در آنها به كار رفته است .
به عنوان جمع بندي ، سه بخش اصلي در تبيين ماهيت فناوري اطلاعات و ارتباطات ، به صورت خلاصه عبارتند از :

1) بستره اي است در ابعاد :
نظري
سيستمي
ابزاري
2) هدف آن :
درك مفاهيم و بنيانهاي نظري
سازماندهي راهبردي
كنترل راهبردي
هدايت راهبردي
3) در محدوده نظامهاي خرد و كلان ، كه سيستم هاي كامپيوتري اطلاعاتي و ارتباطي به صورت اساسي در آنها به كار رفته است .
اينها تعريف فناوري اطلاعات و ارتباطات را براي ما روشن مي كنند . بر اساس مفاهيم مطرح شده در صفحات قبل ، تعريف فناوري اطلاعات و ارتباطات (فاوا) عبارت خواهد بود از :

« بستره نظري ،سيستمي و ابزاري
براي درك مفاهيم و بنيانهاي نظري ، سازماندهي ، كنترل و هدايت راهبردي نظام هاي خرد و كلان بهره مند از به كارگيري اساسي سيستم هاي كامپيوتري اطلاعاتي و ارتباطي » .


نتيجه گيري
فناوري اطلاعات و ارتباطات ، پديده اي است كه از به كار گيري وسيع سيستمهاي كامپيوتري در سازمانها و جامعه و تحول عميق و ناشي ازاين به كار گيري به وجود آمده است . تغيير حاصل از به كار گيري سيستم هاي كامپيوتر اي ، در لايه هاي مختلفي ايجاد شده ، و در هر لايه منجر به بروز اثرات مختلف ، در محدوده هاي مختلفي مي شود . نوع نگرش به اين پديده با تعريفي كه ارائه شد ، ما را به تفكر و بنيانهاي نظري جديدي در مقوله هاي سازماندهي ، كنترل و هدايت راهبردي نظامهاي خرد و كلان مي كشاند . يكي از مهمترين اثرات اين موضوع را شايد بتوان در مقوله برنامه ريزي توسعه ، منشاء اثر تحول اساسي دانست . شايد مهمترين وجه اين تحول ، لزوم وجود برنامه ريزي توسعه در پارادايمي نو مبتني بر يك دستگاه نظري در بطن معماري نظام باشد .

 

==================================================

مديريت شبكه وكنترل تصوير با لينوكس
درعصر حاضر كه تمام محاسبا ت گرد عقايد مرتبط با شبكه دور مي زند كاركردن براي مديران سيستم ها بيشتر و بيشتر محدود مي شود اين يك عمليات براي نگهداري منا بع قا بل دسترس مانند روترها هسته ها سدورها و هر وسيله مهم ديگر كه درشبكه موجود است
دلايل متعددي وجوددارد كه مديران مي خو اهند دستگا ههاي شبكه را كنترل ديداري كنند ازجمله سود آوري پهناي با ند يا ميزان مصرف از آن ايستگاههاي عملياتي لينك ها گلوگا هها مسايل مر بوط به سيم كشي يا مسير يابي اطلا عا تي بين اين دستگا هها خرا ب شده اند و غيره فعاليت كنترل ديداري شبكه همچنين يك نقطه عطف خو بي براي پوشش مسايل
امنيتي و بدرفتاري اجتماعي است و درچند مورد شبكه يك سازما ن شا مل لينكها ي گر ان قيمتي است براي شبكه هاي بي سيم يا ا ينترنت كه ا رزش آن برحجم ترافيك است .دراين مورد بسيار ا هميت دارد كه از پا يد ا ري مقاوم تبادل ترافيك بين لينك هاي مذ كور نگهدا ري شود اين يك تكليف عمومي دراروپا است زمانيكه لينكهاي X.25 هنوز عموميت دارند اين لينكها شا ر ژ شده بر پايه بسته هاي فرستاده شده يا دريا فت شده هستند.
انواع ديگرلينكها ما نند نقطه به نقطه يا رله فريمي , معمولا روي نرخ وسيع پايه ر يزي شد ه ا ند در اين موارد , تل كو پهنا ي باندي كه مهمتر است براي كنترل پيشنها د مي كند
-در قسمت پاياني اين مقاله ها روي ابزار طراحي شده براي مونيفرينگترافيك در روتر متمركز مي شويم با يك نمايش گرافيكي بالا از اين اطلا عات
ارتباط با امنيت و آسايش
SNMP پشتيبا ني كمي براي نقشه ها ي مستند د ارد پشتيباني آن فقط شامل دو كلمه است بصورت عمودي به مديران اجاز ه ميدهد تا در خو ا ست كنند ا رزش متغيرها ر ا بطور اختصاصي اجازه مي دهد تا اين داده ها تنظيم گر دد اين كلمه عبورد snmp اجتما عي خوانده مي شوند هر دستگاهي كه به يك snmp متصل شود بايد تابع اين مديريت شبكه اجتما عي شود
قابليت داشتن تنظيمات عمومي و تبديل آ ن به ((pعblic )) و تنظيمات اختصاصي به
((private ))بسيار عموميت دارد اما بسيار ا هميت دارد كه بشود اين مقادير به بازتابي از سياست امنيتي مديريت شما تبديل مي شود
Mib چيست ؟
Snmb تعريفي است از استاندارد تفكيك شد ه اي براي اطلا عات مد يريت شده توسط پروتكل اين استاندارد اطلا عات نگهداري شده توسط يك دستگاه شبكه را تعريف مي كند وعمليات مجاز روي آ ن را نيز معين مي كند اطلا عات به صورت شا خه اي پا يه ريزي شده است ويك مسير بي نظيري براي رسيدن به هرمتغيري موجود ا ست اين ساختار شاخه اي تحت عنوان پايه مديريت اطلا عات شنا خته مي شود(mib )
نسخه جاري mibz,mib,tcpiip نام دارد و در rfcrb تعريف شده است اين نسخه اطلا عات را تقسيم بندي مي كند كه يك tcp/ip بايد درهشارده نگهداري شود (قابل مشاهد ه در جدول 1)وهر متغير كه شامل اين اطلا عات باشد بايد دريكي از ا ين رده ها قرار گيرد
تعريف mib ازيك آيتم ويژه همچنين نوع طلاعات را كه در بر مي گيرد مشخص مي كند معمولا بخش هاي يك mib يك عددصحيح را مي تواند ذخيره كند اما همچنين آن مي توانند موازيه يا ساختارها ي چند عضوي راهم شامل شدند مانند جداول در يك mib به آيتم به موضوع مي گويند و موضوعات ورق زدن شاخه ها هستند در درختmib اما يك موضوع ميتوانند بيشتر ازيك نمونه مثال داشته باشد براي مثال يك موضوع جدولي براي مراجعه كردن به مقدار مشمول دريك موضوع شمابايد يك عدد به نمونه اضافه كنيد زمانيكه فقط يك مثال موجود باشد براي يك موضوع
نمونه صفر استو
براي مثال موضوع ((if number)) ازدسته مياني شامل يك عدد صحيح از دستگاه مياني حاضر مي شود اما موضوع((ip routing tabre)) از دسته ip شامل جدول مسيريا بي وسيله مي شود
بخاطر داشته باشيد كه ازيك عدد براي بازيابي ارزش يك موضوع استفاده كنيد دراين مورد عدد ميانگين حاضر درروتر ميتواند دريك لحظه نمايش دا ده شود
درمورد جدول موضوعي شما بايد از فهرست جدول استفاده كنيد بصورت آخرين شماره براي نمايش دادن لحظه بخصوص (رديف ها وجدول ها) استاندارد ديگري وجوددارد براساس اينكه كدام يك تعريف وشنا سايي مي كند متغيرهاي mib راكه به نام smt شناخته
مي شود
ساختار مديريت اطلاعات
فضاي150 درميان يك فضاي جهاني با شاخه هاي د يگر براي سازمانها ي استاندارد ديگر قرار دارد دربين فضاي اسمي 150شاخه مخصوصي براي اطلاعات mib وجوددارد دربين اين قسمت mib ازشاخه مناطق وجود دارد براي موضوعاتي ومقدمات ودرخواست ها كه اطلاعات آنها مي تواند بدون ابهام بدست آيد
تصوير 1فضاي mibtepiip رانشان مي دهد كه فقط فضاي اسميiab رابه سمت پايين نشان مي دهد.
بسيار اهميت دارد كه به اين نكته توجه شود كه اغلب نرم افزارها به يك تعدادراهها نياز دارند تاموضوع رادر mibمشخص كنند اگر شما نقطه راهنما رامحاسبه نكنيد بطور فرضي مسيري ازmib2internetmgmt,iso,org.dod منسوب مي گردد
اين روش موضوعي ازifnumber براي رده مياني برنامه اي زير می تواند مشخص شود

Iso.org.dod.internet mgmt.mib2.imtertacssifnumber
2.1.2.1.6.1-1.3
Iso,org.dodin ternetmgmtmib2inter tacssifnmbero
1.3-6.1-2.1-1.2-1.0

Mib اضافه شونده مي تواند تحت عنوان فروشنده به اين شاخه اضافه شوند وrfc مناسب را كند
ترسيم كننده بي نظمي ترافيك چند كاره : mrtg
Mrgt يكي ازابزار پيشرفته است براي تهيه اطلاعات بدست آمده از نماينده snmp بصورت گرافيكي ودادن به مديران snmpكه توسط توپياز اوتيكه ودايوراند نوشته شده است اين ابزار صفحات html خوبي با گرافيك oif توليد ميكنددرمورد ترافيك دروني وبيروني شبكه
دراغلب مواقع اين موضوع عقايد مربوط يه ارتباط مستقيم با موضوعات يك mib بايك خط فرمان cma –snup راخلاصه مي كند اين
ساده ترين وقدرتمندترين ابزار است براي كنترل مشكلاتي است كه من روي اينترنت پيدا مي كنم
Mrtg از يك كاملا كد گذاري شده در perاستفاده مي كند بنابراين نيازي به نصب بسته هاي ديگه ندارد برنامه اصلي تحت زبان c نوشته شده است و افزايش سرعت درعمليات بالا آمدن وتوليد تصاوير gif گرافيك ها توسط كمك گرفتن از cd از توماس باتل توليد شده اند
يكي از شاخه هاي بارز mrtg قابليت پذيري وساختار قدرتمند آن است بسيار آسان است تا هر متغير sn ترافيك راكنترل كرد مانندبسته هاي اشتباه بار گذاري سيستم در دسترس بدون مودم وساير مواردحتي اين امكان وجوددارد براي ئارد كردن اطلاعات ازيك اطلاعات غير قابل دسترس درsnmp
مشخصه جالب ديگري ازmrtg درمورد مقدار اطلاعات است كه مي تواند توليد كنداين اجازه مي دهد براي هر واسطه چهار مرحله از جزييات وارد شود ترافيك درآخرين 24ساعت گذشته هفته گذشته ماه گذشته وگرافيك ساليانه اين به شما اجازه مي د هد كه اهداف آماري را بصورت اطلاعات جمع آوري كند
همچنين mrtg : صفحه اصلي را كه شامل تصاوير گرافيكي است توليد مي كند كه جزييات روزانه از هر روتر مياني 1دارد بادادن اجازه به شما براي گنترل كردن روتر بصورت آسان شما مي توانيد صفحه اصلي و صفحه جزييا ت كه توسط mrtg توليد شده است رادر شكل4و3 ببينيد
اجازه دهيد تا نصب ابتدايي اين روند را ببينيم اول از همه شما به توزيع mrtc نياز داريد در زمانيكه اين مقاله نوشته شده است آخرين نسخه آن 201 بوده است براي گرفتن آخرين نسخه اين نرم افزار uri مربوطه را چك كنيد
بسته اينكه شما بايد قبل از گردآوري mrtg نصب كنيد آرشيوگرافيك gd است مسير مربوطه در مرجع آ مده است نسخه جاري cd1.2
بنظر نمي رسد شما بانصب آن مشكلي داشته باشيد براحتي make رادر شاخه اي كه باز كردید اجرا كنيد اين فايل رادر مسيزير كپي كنيد
Usr/iacal/lib وتمام فايلهاي زمان با پسوند h رادر شاخه كپي كنيد
در اين زمان بايد gd را اجرا كنيد اكنون زمان ساختن به mrtg است اين توزيع راباز گشايي كنيد وساختن فايل را ويرايش كنيد
برنامه اصلي را با تاپ maketateup بسازيد وزمانيكه محاسبات به اتمام رسيد make subtitaes راتايپ كنيد تا مسير صحيح را بدهد براي مترجم پرل
فايلهاي تشريح داده شده درزير را درانتهاي مسير بنويسيد : براي مثال
شما همچنين مي توانيد دراين موقعيت كپي كنيد
مطمئن شديد كه همه برنامه هاتنظيمات اجرايي شدند اكنون ما آماده ايم تاساختار ساده يك فايل بسازيم دراين لحظه شما بايد براي خواندن روتر snmp در يك روتر ريسكو ساختار خطي براي اجازه دادن آن به ترتيب زيراست
Acce se-listaapermit
Access-listaapermit
Access-listaapermit
Sampserrer commanit/pa licroaa
اين مطلب اجازه مي دهد تا خواسته هاي فقط خواندني ازآدرسهاي بخصوص درليست 99 بصورت پسورد استفاده شود اگرشما بخواهيد كه اجازه دهيد هرسنخيتي در شبكه بصورت فقط خواندن شروع شود (rol) شمامي توانيد يك لينك مانند زير داشته باشيد
Sanp-server connunit public no
اگر شما نوع ديگر از روتر داريد راهنمايي مورد نظر رامطالعه كنيد براي مشخص كردن وسيله snme موردنياز .
هرگونه واسطه در روتر شما قابل پيداشدن است ونوشته مي شد در يك فايل باشماره بخصوص به فردا و واسطه ها وسرعت بالاتر توصيف وغيره بامسير htm براي انتخاب زبان مرجع نماييد امكان پذير است
شما مي توانيد تصوير 5 رادر مورد خر وجي يكي از واسطه ها ي روتر من ببينيد
اكنون شما مي توانيد براي اولين بار برنامه mrtg رااجرا كنيد
0mretg.ma rtg.cfg/
اگرتمام مراحل را به خوبي انجام دهيد روتر شما متصل خواهد شد بعضي مقادير دريافت شده وبعضي فايل ها log وچند فايل gif درشاخه جاري ايجاد خواهدشد درمورد گراف ها ولوك ها و ساير فايل ها كه يافت نميشوند نگران نباشيد هنگاميكه اين اتفاق درباراول بوقوع پيوست گرافها را پاك كنيد وبرنامه رامجدد اجراكنيد پس از آخرين باركه برنامه اجرا كنيد گراف ها ي ايجادشده نمايش داده مي شود.همچنين صفحات html براي هرحالت مياني ايجادمي گردداكنون نوبت آماده سازي mrtc است جهت راه اندازي روي سيستم شما ابتدايك شاخه در پوشه اصلي سرور شبكه خود بسازيد وبه شمااجازه مي دهند تافعال شود
http/your.host.domain/mrtg
اكنون شما اگر بخواهيد مي توانيد يك صفحه اصلي براي همه ميانبرها بسازيد مانندآنكه درتصوير 3نمايش داده شده است اين موضوع بايك فهرست نما نمي تواند انجام شود دستور زير رااجرا كنيد
Indexmarker mrtg.cfg /usr/local/web/mrtg/index.html
اين فرمان يك صفحه اصلي html باگرافهاي روزانه توليد مي كنند از ميانبرهايي كه مشكلات آن با ظاهر منظم قبلي همسان شدن وبه صفحات جزييات انفرادي متصل شده است همانگونه كه تصور مي كنيد برنامه mrtg بايد روي يك پايه منظم اجرا شده جهت جمع آوري اطلاعات براي توليد ومهلت دادن به گرافها بصورت دور ه اي به منظور نگهداري زمان واقعي كنترل ديداري.
دستور كامل

/user/local/mrth-bin فرض
0/5 , 10 , 15, 20, 25 , 30 , 35, 40, 45, 50, 55, ***\
/ usr/ local/ mrtg- bin/ mrtg\
/usr / local/ mrtg- bin/ mrtg.cfg>\
/der/ null z> & \
دريك توزيع كلاه قرمزخط فرمان صحيح براي پيوستن به صورت زير است
0, 5,10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,*** root\
/usr/ local/ mrtg- bin/ mrtg\
/usr/ local/ mrtg-bin/ mrtg.cfg\
/der/ null z>&\
اگر تمام موارد به خوبي كار كنند شما مي توانيد زماني رابراي تنظيم كردن پيكربندي شبكه تان وفهرست صفحه html حذف كنيد
يك ارتقا خوب شامل شدن يك قسمت < head > ازصفحه فهرست يك (meta> <به نيروي نمايشگر دربالا آوردن آخرين اطلا عات درروي صفحه درعرض 300 ثانيه مي باشد.
ارتقاي ديگري كه شمادرساختار فايل خود مي توانيد به حساب آوريد دستور سرآمدن نوشتن است كه كدام نيروي mrtg ايجادگردد فايل هاي متا براي هر صفحه html., يا gif زمان پنهاني بوسيله بروكسل سرورها ونمايشگر ها راكه ناخواسته مي باشند حذف مي كنند
براي انجام شدن اين مورد شما همچنين بايد سرور خود را براساس اينها پيكربندي كنيد فايل هاي متا وفرستادن مقاله هاي منقضي شده سالم با Metadirدرون فايل.
شما مي توانيد درساختار نمونه رهخودهاي اضافي بگيريد اين يك مدرك خوبي است اين امكان وجوددارد كه كليه لايه هاي تصاوير وصفحات توليد شده توسط mrtg رابه حالت هشدار درآورد
آرزو مي كنم از اين برنامه لذت برده باشيد اگر اينگونه يك كارت به اين منظور پست كنيد آدرس مربوطه رامي توانيد درصفحه اصلي Mrtgروي شبكه پيدا كنيد
برنامه هاي ديگر
برنامه مشابه ديگر تحت عنوان روتر اينست وجودارد كه توسط لاين لي نوشته شده است نويسنده مشهور .روتر استيت گرافيك هايش را يكبار در روز آپديت مي كند وحالتهاي جالبي رادرمورد مصرفي ساعتي وساير اوضاع نشان مي دهد يك مشكل در خصوص روتر استيت اين است كه از برنامه هاي خارجي زيادي براي انجام كار استفاده مي كنند (mu-snmp )براي snmp,gnuplot)براي ترسيم گرافيك ها netpbm شناختن گرافيكهاي متغيروgiftool براي تبديل آنهابه فرمت نهايي gif شمكا مي توانيد url مربوط به روتر استيت رادر منابع سايه بار چك كنيد.
يك دسته نرم افزار وجوددارد كه درزمينه مديريت شبكه يك گام جلوتر رفته است و راه حلي كا مل رابرا ي كنترل وهم براي نگهداري ساختار شبكه پيشنهاد وعرصه مي كنند اين نوع راه حل به ما اجازه مي دهد تانمايش گرافيكي كا ملي از شبكه را ترسيم كنيم و مشكلات رابخوبي ببينيم موارد ويژه راچك مي كنيم وخصوصيات جالب ديگر.
دراين مرحله مي توانيم در خصوص دوراه حل وسيع تجاري صحبت كنيم :hp –openviww ازشركتsun net manager,Hewlett-packn از شركت sun آنها يك پلات فرم كامل پيشنهاد دادند جهت مديريت تمام منابع شبكه ازگرافيك باشد همچنين آنها از ابزار جستجوي شبكه از گرا فيك باشد همچنين آنها ابزار جستجوي شبكه را ارائه دادند براي يافتن تمامي عناصر شبكه كه تحت snmp اجرا شده بودند يك سيماي مهم از خصوص آنها توانايي آنها در تجمع با ديگر كاربرها جهت توليدا ت ويژه مي باشد.
مانند ciscowork كه به يك شبكه اجازه مي دهد تا يك ديتابيس رابا تمام ساختار روتر آن نگهداري كند وحتي از تمام روترها وهمه ارتباطاتش بصورت گرافيكي از بانل پشتي كنترل بگيرد.
دو مشكل براي اين محصولات وجوددارد آنها تجاري وهيچگونه ورودي به لينوكس ندارند البته دومين هاي عمومي براي حل اين مشكل وجوددارد.
بهترين بسته اي كه من براي اين مدد يافتم scottyاست Scotty يك بسته پايه tcl است كه به شما اجازه مي دهد تا سايت ويژه شبكه رابا نرم افزاري قوي تكميل كنيد محصول مكمل آن tkimed است كه يك ويرايشگر شبكه مي باشد كه يك جارچوب كامل راتهيه وسبط مي کند بعضي ازابزار طراحي شده براي يافتن ip شبكه را گرد هم مي آورد از پردازش لايه ها ي شبكه پشتيباني مي كند scptty همجنين شامل نمايشگر mib گرافيكي مي شود كه به شما اجازه مي دهد اطلاعاتmib را جست كنيد
شما مي توانيد ليست نرم افزار مديريت شبكه تجاري ودامنه عمومي رادر مرجع مشاهده كنيد

نتيجه

SNMP يك پروتكل ساده ولي قدرتمند مي باشد كه به ما در كنترل بدون استرس شبكه كمك كند امكان دارد درآ غاز توسعه يافته باشد. اكنون افزايش خواهيم دادپيچدگي وقابليت اين ابزار را اما آنها همچنين افزايش خواهند دادمنابع مورد نيازآنها داراي مقاله مايك جفت وسيله يافت شده درشبكه مرور كرديم وسايل بسيار زيادي هر روزه دراين زمينه پيشرفت دارند شما مي توانيد مراجع شبكه را چك كنيد براي آگاهي از اخبار جديد اين نرم افزارها.

===================================================

رباره انتخاب نام دومین


امروزه گرفتن Domain Name در میان افراد علاقه‌مند به اینترنت بسیار متداول است سالانه شرکت‌های جدید و افراد جدید به ثبت وبلاگ می‌پردازند که همگی انتظار دارند و بلاگ آنها در زمره وبلاگ های پر بیننده قرار گیرد

به همین دلیل سعی داریم در این زمینه توضیحاتی را ارائه دهیم مطالب ذکر شده بر گرفته از سایت Registration Domain است که به ثبت domain در سطح بین الملل می‌باشد است :



1. یک Domain name خوب در ذهن باقی می‌ماند و به راحتی تایپ می‌شود اگر یک نام کوتاه انتخاب کنید این دو راحت تر اتفاق می‌افتد

2. در نام دامنه خود خط تیره قرار ندهید چون راحت‌تر در ذهن ها باقی‌میماند




3. تجربه نشان می‌دهد که شما اگر اسم جمع را انتخاب کنید به جای مفرد بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند مثلا toytrains.com را انتخاب کنید بجای
toytrain.com

4. برنامه‌های جستجوی نام دامنه می‌توانند برای انتخاب نام‌های مختلف به شما کمک کنند. یکی از این برنامه ها Mozzle Std 2.30 که می‌توانید آن را از آدرس زیر بصورت رایگان دریافت نمایید:

http://www.simtel.net/pub/pd/54228.html

5. اگر محصولات یا خدماتتان را برای مصرف کننده‌های یک کشور خاص بازار یابی می‌کنید ، حتما از دامنه های top-level آن کشور استفاده کنید.

مثلا اگر محصولی درنیوزلند دارید از دامنه های nz. و درایران ازدامنه های ir. استفاده کنید. این به شناخت محلی بودن سایت شما خیلی کمک خواهد کرد. از طرف دیگر اگر محصولات یا سرویسهای خود را می‌خواهید جهانی بازاریابی کنید از دامنه های com. استفاده کنید.
domain name

6. از کلمه هایی که هجی مشکلی دارند استفاده نکنید. به عبارتی از کلمه‌هایی که بصورت متفاوت در بقیه کشورها هجی می‌شوند استفاده نکنید.برای مثال ColorChart.com ممکن است برای کسانی که در بعضی از نقاط دیگر آمریکا زندگی می‌کنند بصورت ColourChart.com باشد

7. مطمئن شوید که اسم دامنه ای که انتخاب می‌کنید نام تجاری شرکتی نباشد یا اینکه مشکلات قانونی از این قبیل نداشته باشد.

8. از انتخاب نامهای خیلی مشابه با نامهای موجود اجتناب کنید. زیرا شما می‌خواهید نام تجاری خود را بیشتر از رقبایتان جا بیاندازید.

9. به خاطر داشته باشید که شما مالک نام دامنه خود نیستید. شما فقط برای مدت زمان محدودی این نام را اجاره می‌کنید . مواظب باشید نام دامنه‌تان منقضی نشود یا اینکه ممکن است رقبای شما آن را از چنگ شما در بیاورند.

===================================================

توپولوژی STAR

در این نوع توپولوژی همانگونه که از نام آن مشخص است ، از مدلی شبیه "ستاره" استفاده می‌گردد
توپولوژی star

در این مدل تمام کامپیوترهای موجود در شبکه معمولا" به یک دستگاه خاص با نام " هاب " متصل خواهند‌شد.

مزایای توپولوژی STAR

• سادگی سرویس شبکه‌ توپولوژی STAR شامل تعدادی از نقاط اتصالی در یک نقطه مرکزی است ویژگی فوق تغییر در ساختار و سرویس شبکه را آسان می‌نماید.

• در هر اتصال یک دستگاه ، نقاط اتصالی در شبکه ذاتا" مستعد اشکال هستند. در توپولوژی STAR اشکال در یک اتصال ، باعث خروج آن خط از شبکه و سرویس و اشکال‌زدائی خط مزبور است. عملیات فوق تاثیری در عملکرد سایر کامپیوترهای موجود در شبکه نخواهد گذاشت .

• کنترل مرکزی و عیب یابی با توجه به این مسئله که نقطه مرکزی مستقیما" به هر ایستگاه موجود در شبکه متصل است ، اشکالات و ایرادات در شبکه بسادگی تشخیص و مهار خواهند‌گردید.

• روش های ساده دستیابی. هر اتصال در شبکه شامل یک نقطه مرکزی و یک گره جانبی است . در چنین حالتی دستیابی به محیط انتقال حهت ارسال و دریافت اطلاعات دارای الگوریتمی ساده خواهد بود.

معایب توپولوژی STAR

• زیاد بودن طول کابل. بدلیل اتصال مستقیم هر گره به نقطه مرکزی ، مقدار زیادی کابل مصرف می شود. با توجه به اینکه هزینه کابل نسبت به تمام شبکه ، کم است ، تراکم در کانال کشی جهت کابل ها و مسائل مربوط به نصب و پشتیبنی آنها بطور قابل توجهی هزینه ها را افزایش خواهد داد

• مشکل بودن توسعه. اضافه نمودن یک گره جدید به شبکه مستلزم یک اتصال از نقطه مرکزی به گره جدید است . با اینکه در زمان کابل کشی پیش بینی های لازم جهت توسعه در نظر گرفته می شود ، ولی در برخی حالات نظیر زمانیکه طول زیادی از کابل مورد نیاز بوده و یا اتصال مجموعه ای از گره های غیر قابل پیش بینی اولیه ، توسعه شبکه را با مشکل مواجه خواهد کرد.

• وابستگی به نقطه مرکزی. در صورتی که نقطه مرکزی ( هاب ) در شبکه با مشکل مواجه شود ، تمام شبکه غیرقابل استفاده خواهد‌بود.

===================================================

توپولوژی شبکه‌های کامپیوتری
الگوی هندسی استفاده شده جهت اتصال کامپیوترها ، توپولوژی نامیده می‌شود
توپولوژی شبکه های کامپیوتری

توپولوژی انتخاب شده برای پیاده‌سازی شبکه ها، عاملی مهم در جهت کشف و برطرف نمودن خطاء در شبکه خواهد‌بود. انتخاب یک توپولوژی خاص نمی‌تواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر ، مستقیما" بر نوع محیط انتقال و روش های استفاده از خط تاثیر می‌گذارد. با توجه به تاثیر مستقیم توپولوژی انتخابی در نوع کابل‌کشی و هزینه های مربوط به آن ، می‌بایست با دقت و تامل به انتخاب توپولوژی یک شبکه همت گماشت . عوامل مختلفی جهت انتخاب یک توپولوژی بهینه مطرح می‌شود. مهمترین این عوامل عبارتند از :

- هزینه : هر نوع محیط انتقال که برای شبکه LAN انتخاب گردد، در نهایت می‌بایست عملیات نصب شبکه در یک ساختمان پیاده‌سازی گردد. عملیات فوق فرآیندی طولانی جهت نصب کانال های مربوطه به کابل ها و محل عبور کابل ها در ساختمان است . در حالت ایده آل کابل‌کشی و ایجاد کانال های مربوطه می‌بایست قبل از تصرف و بکارگیری ساختمان انجام گرفته باشد. بهرحال می‌بایست هزینه نصب شبکه بهینه گردد.

- انعطاف پذیری . یکی از مزایای شبکه های LAN ، توانائی پردازش داده‌ها و گستردگی و توزیع گره‌ها در یک محیط است . بدین ترتیب توان محاسباتی سیستم و منابع موجود در اختیار تمام استفاده کنندگان قرار خواهد گرفت . در ادارات همه چیز تغییر خواهد‌کرد. ( لوازم اداری، اتاقها و ... ) . توپولوژی انتخابی می‌بایست بسادگی امکان تغییر پیکربندی در شبکه را فراهم نماید. مثلا" ایستگاهی را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال و یا قادر به ایجاد یک ایستگاه جدید در شبکه باشد .

سه نوع توپولوژی رایج در شبکه های LAN استفاده می‌گردد :

• BUS

• STAR

• RING

===================================================

هاب و نحوه عملكرد آن

هاب از جمله تجهیزات سخت افزارى است كه از آن به منظور برپاسازى شبكه هاى كامپیوترى استفاده مى شود . گرچه در اكثر شبكه هائى كه امروزه ایجاد مى گردد از سوئیچ در مقابل هاب استفاده مى گردد، ولى ما همچنان شاهد استفاده از این نوع تجهیزات سخت افزارى در شبكه هاى متعددى مى باشیم .

در این مطلب قصد داریم به بررسى هاب و نحوه عملكرد آن اشاره نمائیم . قبل از پرداختن به اصل موضوع لازم است در ابتدا با برخى تعاریف مهم كه در ادامه بدفعات به آنان مراجعه خواهیم كرد ، بیشتر آشنا شویم .

Doamin : تمامى كامپیوترهاى عضوء یك domain هر اتفاق و یا رویدادى را كه در domain اتفاق مى افتد ، مشاهده و یا خواهند شنید .

Collision Domain : در صورت بروز یك تصادم ( Collision ) بین دو كامپیوتر، سایر كامپیوترهاى موجود در domain آن را شنیده و آگاهى لازم در خصوص آن چیزى كه اتفاق افتاده است را پیدا خواهند كرد . كامپیوترهاى فوق عضوء یك Collision Domain یكسان مى باشند. تمامى كامپیوترهائى كه با استفاده از هاب به یكدیگر متصل مى شوند ، عضوء یك Collision Domain یكسان خواهند بود ( بر خلاف سوئیچ ) .

Broadcast Domain : در این نوع domain ، یك پیام broadcast ( یك فریم و یا داده كه براى تمامى كامپیوترها ارسال مى گردد) براى هر یك از كامپیوترهاى موجود در doamin ارسال مى گردد . هاب و سوئیچ با موضوع broadcast domain برخورد مناسبى نداشته ( ایجاد حوزه هاى مجزاء ) و در این رابطه به یك روتر نیاز خواهد بود .

به منظور برخورد مناسب ( ایجاد حوزه هاى مجزاء ) با collision domain ، broadcast domain و افزایش سرعت و كارائى یك شبكه از تجهیزات سخت افزارى متعددى استفاده مى شود . سوئیچ ها collision domain مجزائى را ایجاد مى نمایند ولى در خصوص broadcast doamin بدین شكل رفتار نمى نمایند . روترها ، broadcast domain و collision domain مجزائى را ایجاد نموده و در مقابل هاب ، قادر به ایجاد broadcast doamin و Collision domain جداگانه نمى باشد . شكل زیر یك نمونه هاب هشت پورت را نشان مى دهد ( D-Link DE-808TP 10Mbps Ethernet 8-Port Mini-Hub ) .



آشنائى با نحوه عملكرد هاب

هاب ، یكى از تجهیزات متداول در شبكه هاى كامپیوترى و ارزانترین روش اتصال دو و یا چندین كامپیوتر به یكدیگر است . هاب در اولین لایه مدل مرجع OSI فعالیت مى نماید . آنان فریم هاى داده را نمى خوانند ( كارى كه سوئیچ و یا روتر انجام مى دهند ) و صرفا" این اطمینان را ایجاد مى نمایند كه فریم هاى داده بر روى هر یك از پورت ها ، تكرار خواهد شد.

گره هائى كه یك اترنت و یا Fast Ethernet را با استفاده از قوانین CSMA/CD به اشتراك مى گذارند ، عضوء یك Collision Domain مشابه مى باشند . این بدان معنى است كه تمامى گره هاى متصل شده به هاب بخشى از Collision domain مشابه بوده و زمانى كه یك collision اتفاق مى افتد ، سایر گره هاى موجود در domain نیز آن را شنیده و از آن متاثر خواهند شد .
كامپیوترها و یا گره هاى متصل شده به هاب از كابل هاى ( UTP (Unshielded Twisted Pair ، استفاده مى نمایند. صرفا" یك گره مى تواند به هر پورت هاب متصل گردد. مثلا" با استفاده از یك هاب هشت پورت ، امكان اتصال هشت كامپیوتر وجود خواهد داشت .زمانى كه هاب ها به متداولى امروز نبودند و قیمت آنان نیز گران بود ، در اكثر شبكه هاى نصب شده در ادارات و یا منازل از كابل هاى كواكسیال، استفاده مى گردید.

نحوه كار هاب بسیار ساده است . زمانى كه یكى از كامپیوترهاى متصل شده به هاب اقدام به ارسال داده ئى مى نماید ، سایر پورت هاى هاب نیز آن را دریافت خواهند كرد ( داده ارسالى تكرار و براى سایر پورت هاى هاب نیز فرستاده مى شود ) . شكل زیر نحوه عملكرد هاب را نشان مى دهد .

همانگونه كه در شكل فوق مشاهده مى نمائید ، گره یك داده ئى را براى گره شش ارسال مى نماید ولى تمامى گره هاى دیگر نیز داده را دریافت خواهند كرد . در ادامه ، بررسى لازم در خصوص داده ارسالى توسط هر یك از گره ها انجام و در صورتى كه تشخیص داده شود كه داده ارسالى متعلق به آنان نیست ، آن را نادیده خواهند گرفت .

عملیات فوق از طریق كارت شبكه موجود بر روى كامپیوتر كه آدرس MAC مقصد فریم ارسالى را بررسى مى نماید ، انجام مى شود .كارت شبكه بررسى لازم را انجام و در صورت عدم مطابقت آدرس MAC موجود در فریم ، با آدرس MAC كارت شبكه ، فریم ارسالى دور انداخته مى گردد .

اكثر هاب ها داراى یك پورت خاص مى باشند كه مى تواند به صورت یك پورت معمولى و یا یك پورت uplink رفتار نماید . با استفاده از یك پورت uplink مى توان یك هاب دیگر را به هاب موجود، متصل نمود. بدین ترتیب تعداد پورت ها افزایش یافته و امكان اتصال تعداد بیشترى كامپیوتر به شبكه فراهم مى گردد .روش فوق گزینه اى ارزان قیمت به منظور افزایش تعداد گره ها در یك شبكه است ولى با انجام این كار شبكه شلوغ تر شده و همواره بر روى آن حجم بالائى داده غیر ضرورى در حال جابجائى است. تمامى گره ها ، عضوء یك Broadcast domain و collision domain یكسانى مى باشند ، بنابراین تمامى آنان هر نوع collision و یا Broadcast را كه اتفاق خواهد افتاد ، مى شنوند .

در اكثر هاب ها از یك LED به منظور نشان دادن فعال بودن ارتباط برقرار شده بین هاب و گره و از LED دیگر به منظور نشان دادن بروز یك collision ، استفاده مى گردد . ( دو LED مجزاء ) . در برخى از هاب ها دو LED مربوط به فعال بودن لینك ارتباطى بین هاب و گره و فعالیت پورت با یكدیگر تركیب و زمانى كه پورت در حال فعالیت است ، LED مربوطه چشمك زن شده و زمانى كه فعالیتى انجام نمى شود، LED فوق به صورت پیوسته روشن خواهد بود .





LED مربوط به Collision موجود بر روى هاب ها زمانى روشن مى گردد كه یك collision بوجود آید . Collision زمانى بوجود مى آید كه دو كامپیوتر و یا گره سعى نمایند در یك لحظه بر روى شبكه صحبت نمایند . پس از بروز یك Collision ، فریم هاى مربوط به هر یك از گره ها با یكدیگر برخورد نموده و خراب مى گردند . هاب به منظور تشخیص این نوع تصادم ها به اندازه كافى هوشمند بوده و براى مدت زمان كوتاهى چراغ مربوط به collision روشن مى گردد . ( یك دهم ثانیه به ازاى هر تصادم ) .
تعداد اندكى از هاب ها داراى یك اتصال خاص از نوع BNC بوده كه مى توان از آن به منظور اتصال یك كابل كواكسیال ، استفاده نمود . پس از اتصال فوق ، LED مربوط به اتصال BNC روى هاب روشن مى گردد.

===================================================

آشنايي با FireWire

اگر اهل كار با دستگاه‌هايي نظير دوربين عكاسي يا فيلم برداري ديجيتال هستيد احتمالا نام فاير واير را شنيده‌ايد.

فاير واير (FireWire) يكي از راه‌هاي آسان و سريع اتصال دستگاه‌هاي مختلف است.

اين فن‌آوري در سال 1995 توسط شركت اپل ساخته شد و توسط انجمن مهندسين برق آمريكا (IEEE) استاندارد گذاري شد. فاير واير شباهت زيادي به USB دارد.

سازندگان فاير واير با چند هدف اين فن‌‌آوري را گسترش دادند.

• انتقال سريع اطلاعات

• قابليت اتصال چندين وسيله به يک کامپيوتر يا واحد ديگر

• سهولت استفاده

• انتقال و تا?مين برق از طريق کابل

• هزينه کم کابل و استفاده

• قابليت Plug-and-Play. يعني کامپيوتر به صورت پيش فرض دستگاه را شناسايي مي‌کند و ديگر نيازي به اجراي درايور نيست.

فن‌آوري فاير واير که به IEEE1394 نيز معروف است؛ به شما اجازه انتقال اطلاعات مخصوصاً صدا و تصوير را مي‌دهد. فاير واير بسيار پر سرعت است. نسخه جديد آن داراي سرعت 800 مگابايت بر ثانيه است و پيش‌بيني مي‌شود با ايجاد تغييراتي در ساختار کابل‌ها با استفاده از فاير واير مي‌توان به سرعت بالاي 3.2 گيگابايت نيز رسيد. کامپيوتر‌ها و سيستم عامل‌هاي کنوني توانايي دريافت 63 دستگاه توسط فاير واير را دارند.


فاير واير همچنين Hot-Pluggable است. به اين معني که مي‌توانيد هرگاه آن را قطع و وصل کنيد حتي در حالي که دستگاه روشن است.

نسخه ابتدايي فاير واير که به IEEE1394a معروف است داراي سرعت 400 مگابايت بر ثانيه است و توانايي دريافت اطلاعات در طول کابلي با ماکسيمم طول 4.5 متر را دارد.

هنگامي که نسخه 2 USB به بازار عرضه شد سرعت 480مگابايت را داشت و طول کابل آن به ماکسيمم 5 متر نيز مي‌رسيد. اين امر رقابت بين اين دو فن‌آوري را کمتر کرد.

ولي دوباره در سال 2002 سازندگان فاير واير نسخه IEEE1394b آن را به بازار عرضه کردند که براي هميشه 2 USB را پشت سر گذاشت و با سرعت 800 مگابايت ير ثانيه و ماکسيمم کابل 100متر؛ بازار اتصالات ديجيتال را متحول کرد. نسخه جديد فاير واير با نسخه قديم آن نيز سازگار است.

تفاوت ديگري که در اين ميان است اين است که USB به صورت Hot-Based کار مي‌کند. يعني حتماً بايد به يک کامپيوتر يا واحد پردازش متصل باشد. ولي فاير واير peer-to-peer است. به اين معني که دو دوربين فيلم‌برداري را مي‌توان بافاير واير به هم متصل کرد.

فاير واير مي‌تواند برق دستگاه را از کامپيوتر تا?مين کند. به اين ترتيب دو کابل برق داخل فاير واير مي‌توانند 1.5آمپر شدت جريان را با 8تا30 ولت اختلاف پتانسيل عبور دهند.

FireWire 400 داراي 6 سوزن يا Pin است. اين در حالي است که در بعضي دستگا‌ه‌ها به دليل کمبود فضا از 4 سوزن نيز استفاده مي‌شود. FireWire 800 داراي 9 سوزن است. 6 سوزن آن همانند سوزن‌هاي FireWire 400 است و دو تا آن لايه‌هايي روکش شده هستند که براي جلوگيري از تماس کابل‌هاي ديگر مورد استفاده قرار مي‌گيرند. درحالي که سوزن ديگر کار ديگري در حالت عادي انجام نمي‌دهد.

ارسال اطلاعات در يک گذرگاه يا Bus توسط فاير واير با استفاده از سيستم 64 بيتي که به استاندارد IEEE1212 معروف است انجام مي‌شود. هر بسته (Packet) به سه قسمت تقسيم مي‌شود:

• 10 بيت اطلاعات مربوط به BusID که مشخص مي‌کند از کدام گذرگاه (Bus) اطلاعات وارد مي‌شود.

• 6 بيت اطلاعات PhysicalID که مشخص مي‌کند کدام دستگاه روي گذرگاه اطلاعات را فرستاده است.

• و سرانجام 48 بيت که براي انتقال اطلاعات است.

هر کدام از گره‌ها و يا همان دستگاه‌هايي که روي گذرگاه قرار مي‌گيرند مي‌توانند 100متر کابل فاير واير داشته باشند به اين ترتيب در شکل زير مي‌توان 400متر سيم بين کامپيوتر 3 و دوربين استفاده کرد.



فاير واير تا?ثير بسزايي در اتصالات تصويري از دستگا‌ه‌هايي مثل دوربين داشته است. مي‌توانيد با استفاده ازفاير واير فيلم‌هاي خود را به صورت همزمان مشاهده و حتي آن‌ها را همزمان ضبط کنيد.

===================================================

GPRS چیست؟
GPRS (جی پی آر اس) مخفف General Packet Radio Service یا خدمات رادیویی بسته‌های اطلاعاتی است


که با به کارگیری این تکنولوژی در شبکه تلفن همراه ، امکان خدماتی نظیر مرور در اینترنت ، ایمیل، ارتباطات تصویری، پیام های چند رسانه‌ای و خدمات مبتنی بر مبدا را فراهم می کند این سرویس به شبکه‌ها این امکان را می دهد که خدمات اینترنتی پر ظرفیت را به صورت دائمی و بدون وققه، به مشترکان خود ارائه دهند.

برای استفاده از این تکنولوژی، شما باید PDA یا موبایلی داشته باشید که GPRS را پشتیبانی کند تا بتوانید به شرکتی که سرویس GPRS را ارائه می کند، دسترسی پیدا کنید GPRS به صورت کلی سه مزیت برای مشترک خود به ارمغان می آورد:

1. امکان می دهد تا همواره ارتباط خود را با اینترنت حفظ نمایید و لازم نیست برای برقراری هر ارتباط، هر بار به شرکت ارائه دهنده سرویس اینترنت متصل گردید

2. GPRS به صورت ذاتی دارای سرعت به مراتب بالاتری نسبت به خطوط ارتباطی داده معمولی در موبایل می باشد ،خطوط معمولی موبایل حداکثر دارای سرعت 9.6 کیلوبیت در ثانیه می‌باشند و در صورت استفاده از سرویس High-Speed Circuit Switched Data یا همان HSCSD حداکثر می‌توانند از سرعت 1.44 کیلو‌بیت در ثانیه بهره ببرند. در صورتی که GPRS می‌تواند تا سرعت 56 کیلو بیت در ثانیه شما را به اینترنت متصل نماید.

3. سومین و اصلی ترین مزیت GSRP این است که شما مبلغ ارتباط خود را بر اساس مقدار اطلاعات ورودی و خروجی به شرکت ارائه دهنده سرویس می‌پردازید و نه بر اساس مدت زمانی که به اینترنت متصل هستید. این به آن معنا است که ممکن است شما تمامی روز به اینترنت متصل باشید اما فقط در هنگام ارسال یک پیغام، مبلغی را پرداخت کنید.

سیستم GPRS چه تفاوتی با GSM دارد؟

در سیستم GPRS یک لایه Packet-Switched به شبکه GSM موجود موبایل اضافه می شود. در واقع GPRS یا نسل 2.5 تلفن های همراه، یک سرویس رادیویی بی‌سیم، جهت ارسال دیتا است که به نوعی یک مرحله میانی بین GSM نسل دوم و UMTS نسل سوم شبکه های مخابرات سیار است که امکان ارسال دیتا را با سرعت 171.2 کیلو بیت بر ثانیه، امکان پذیر می‌سازند بدین ترتیب سیستم GPRS، پهنای باند وسیع تر و امکانات رادیویی بیشتری را در اختیار مشترکین قرار می‌دهد تا ارسال دیتا با سرعت بیشتری انجام شود، که این مقدار 3 برابر حداکثر سرعتی است که کاربران می‌توانند از شبکه های تلفن ثابت، اطلاعات دریافت کنند و تقریبا بیش از 10 برابر سرعت ارسال دیتا در شبکه فعلی GSM است.

استاندارد اصلی GSM در سال 1991 به وجود آمد که به نسل دوم یا G2 شهرت یافت. بعدا استانداردسازی GPRS ابتدا در سال 1994 توسط ETST/SMG انجام شد و سپس در سال 1997 مجموعه مشخصات آن مورد تایید قرار گرفت و سرانجام در سال 1999 تکمیل گردید. خدمات GPRS از این تاریخ به بعد رو به گسترش بوده است.



منبع:

Yi-Bing Lin, Department of Computer science and information engineering National Chiao Tung university, Taiwan

===================================================

لینوکس یا ویندوز؟



ظهور لینوكس در دنیای كامپیوتر این صنعت را به دو دسته برندگان و بازندگان تقسیم كرده‌ است. جذابیت لینوكس كاملا روشن است و استقبال از آن را اجتناب‌ناپذیر می‌نماید. این سیستم برخلاف سیستم‌های پردازش رقیب، نظیر ویندوز محصول شركت مایكروسافت و سولاریس ساخت شركت سان كاملا مجانی است.

این سیستم تقریبا روی همه كامپیوترها به‌راحتی نصب می‌‌شود و افزون بر این‌ها با انعطاف‌پذیری، سازش و صرفه‌جویی در هزینه‌ها خیلی امكانات دیگر را نیز فراهم می‌كند. لینوكس بیشتر برای هدایت سرورها، ماشین‌های پشتیبانی دفاتر كه نامه‌های پست الكترونیكی را دریافت و ارسال می‌كنند، صفحات وب و همچنین برای استفاده مشترك از فایل‌ها و چاپ اسناد استفاده می‌شود. تركیبی از چند دستگاه با این سیستم‌عامل می‌تواند یك ماشین با قدرت یك ابررایانه بسازد.

بازنده اصلی‌

اصلی‌ترین بازنده در میدان پیشرفت لینوكس تاكنون كمپانی سان‌میكروسیستمز بوده ‌است. نرم‌افزار سولاریس این مجموعه یكی از مناسب‌ترین نرم‌افزارهایی است كه برای جایگزینی یونیكس در نظر گرفته شده است كه از جمله نرم‌افزارهای قوی و مناسب برای سرورهاست. اما در حال حاضر برای خیلی از كاربران، سولاریس ارزش خود را از دست داده و لینوكس با قابلیت‌هایی كمتر از یونیكس، مفیدتر به‌نظر می‌رسد. خیلی از افرادی كه باید با هزینه زیادی نرم‌افزار سان را خریداری می‌كردند، امروزه به لینوكس روی آورده‌اند كه مجانی است.

حتی با مشاهده آمار سرورهایی كه سایت‌ها را بر‌روی اینترنت نگهداری می‌كنند، به این نتیجه خواهید رسید كه سرورهای با سیستم عامل لینوكس بسیار بیشتر از سرورهای با سیستم عامل سان است.

برنده اصلی در این میان آی‌بی‌ام است كه همراه با هیولت پاكارد(HP) و دل (Dell) از فروش سرورهای لینوكس سود زیادی برده است. آی‌بی‌ام از سال 1999به لینوكس روی ‌آورد و اكنون در تمامی محصولات خود از كامپیوترهای شخصی تا كامپیوترهای بزرگ از آن استفاده می‌كند.

سان هم تجارت كامپیوترهای بزرگ آی‌بی‌ام را آغاز كرده‌ است، چرا كه یك كامپیوتر با این حجم می‌تواند مثل چندین سرور كوچك لینوكس عمل‌ كند. موسسات با اینگونه كامپیوترها در حال حاضر با تمامی اتاق‌هایی كه پر از سرورهای یونیكس هستند مقابله می‌كنند.

همچنین لینوكس می‌تواند چیزی را كه آی‌بی‌ام سال‌ها به دنبال آن بود تامین كند. یك سیستم‌عامل كه تمامی ویژگی‌های خطوط تولید دیگر را داشته باشد. آرت اولبرت كارمند سابق آی‌بی‌ام كه در حال حاضر در Linuxcare است می‌گوید كه لینوكس می‌تواند موسساتی را كه به‌دنبال وارونگی فناوری هستند، تقویت كرده و موجب تضعیف موسساتی شود كه به‌قیمت زیر سوال بردن تكنولوژی‌های دیگر خود را بالا می‌برند.



محو ویندوز؟!
لینوکس یا ویندوز؟

آیا مایكروسافت نیز توسط لینوكس نابود می‌شود؟ نه هنوز! نفوذ مایكروسافت در دنیا به‌دلیل برتری سیستم‌عامل ویندوز است كه حدود 90 درصد كامپیوترهای رومیزی و شخصی را در بر می‌گیرد.

ولی در حالی‌كه ویندوز نیرومندتر می‌شود، به‌مرور وارد بازار سرورها نیز می‌گردد، چراكه گرداندن سرورها با ویندوز ارزان‌تر از یونیكس تمام می‌شود. مشكل مایكروسافت این است كه سرورهای لینوكس ارزان‌تر است. علاوه بر این ویندوز برای مقابله با ویروس‌های كامپیوتری ضعیف‌تر عمل می‌كند. سرورهایی كه با لینوكس هدایت می‌شوند امنیت بیشتری دارند. دولت‌ها از لینوكس در سیستم‌های خود استفاده می‌كنند چون لینوكس می‌تواند علاوه بر صرفه‌جویی در هزینه‌ها از ورود هكر‌های مبتدی جلوگیری كنند.

نتیجه نهایی این است كه خریداران باید بین لینوكس كه ارزان‌تر است و ویندوز كه امكانات بیشتری را فراهم می‌كند و با نرم‌افزارهای دیگر راحت‌تر هماهنگ می‌شود و گران‌تر است، یكی را انتخاب كنند. به‌طور خلاصه مایكروسافت قاعدتا نمی‌تواند بازنده باشد و از طرفی برنده هم نیست. حداقل در بازار سرورها لینوكس و مایكروسافت رقابت شدیدی دارند. این مثال می‌تواند واكنش‌های عجیب مایكروسافت و هشدارهای مكرر این كمپانی در مورد این كه لینوكس و سایر نرم‌افزارهای منبع‌باز می‌تواند صنعت و تجارت را نابود كند، توجیه كند.

جدیدی از نرم‌افزارهای تجاری به‌قیمت پایین تولید كرد. بهترین مثال از این دست نرم‌افزارهای MySQL و Apache است. این تولیدات می‌تواند تمایل كمپانی‌ها را به نوآوری كم كند و پس از مدتی این صنعت متوقف شده و سقوط خواهد كرد.

این درست همان بحثی است كه موسسات تولید دارو در مقابله با سازندگان داروهای ژنتیك مطرح می‌كردند. در حال حاضر مایكروسافت مذاكرات مختلفی را در دولت‌ها و برای استفاده آن‌ها از محصولات این شركت به‌جای محصولات منبع‌باز آغاز كرده است.

====================================================

سیستم فایل NTFS چیست ؟

حتما تا كنون با عناوینی همچونFAT16 وFAT32 آشنا هستید . این دو از سیستم های فایلی مایكروسافت هستند كه در حال حاضر با توجه به گسترش زمینه های مختلف سیستم های كامپیوتری ناكارآمد و غیر قابل اطمینان هستند .
یكی از مهمترین مشكلات امنیتی در سیستمFAT16 و FAT32 عدم توانایی در تعریف سطوح مجوز دسترسی به فایل ها و یا پوشه ها می باشد . كه این امر می تواند به عنوان یكی از دلایل ناكارآمدی و قابل اطمینان نبودن این سیستم ها در سطوح شبكه باشد .
بر این اساس مایكروسافت سیستم فایلی جدیدی تحت عنوانNTFS را ایجاد نمود كه از یك ساختار 64 بیتی پشتیبانی می كند و از این رو كاربران می توانند فایل هایی ایجاد كنند كه طول نام آنها تا 256 كاركتر باشد .
چهار مجوز استاندارد در سیستمNTFS برای فایل ها و پوشه ها وجود دارند :

1-No Access: با انتخاب این گزینه كاربران هیچگونه مجوزی برای خواندن ، نوشتن و ... فایل یا پوشه مربوطه نواهند داشت .

2-Read : با توجه به آنكه اجزاه خواندن یك فایل شامل اجرای آن نیز می باشد ،از این رو كاربری كه این سطوح از دسترسی را داشته باشد می تواند فایل را اجرا كرده و آن را بخواند .

3-Change: این سطح دسترسی و مجوز ، كاربر را قادر می كند تا فایل را خوانده و در صورت لزوم تغییرات خود را در آن انجام دهد یا حنی فایل را حذف كند .

4-Full Control: با فعال بودن این گزینه كاربران دارای مجوز می توانند فایل را خواند ، تغییرات مورد نیاز را درآن ایجاد كرده و یا حذف كنند . در واقع تمام امكانات و اختیاراتی كه كاربر در حالتChange دارد در این قسمت نیز وجود دارد و فرق این دو سطح مجوز در آن است كه با داشتن مجوزFull Controll ، كاربر می تواند حتی برای سایر كاربران سیستم دسترسی تعریف كند و یا دسترسی كاربر دیگر را از آن پوشه و یا فایل حذف كند .

از لحاظ امنیتی بهتر است حتی الامكان از این مجوز استفاده نكنید ، زیرا داشتن مجوز Change بالاترین سطح دسترسی را به كاربران می دهد مگر آنكه واقعا بخواهید كاربری امكان تعریف یا حذف مجوز برای سایرین را داشته باشد .

البته مجوزه های دیگری نیز چونRead Only،No Execute، Execute Only،Write Only و ... نیز قابل تعریف می باشند .


تعیین مجوز برای منابع اشتراكی شبكه
مجوزهای بررسی شده در فوق در واقع برای تعیین سطح دسترسی كاربرانی است كه از یك سیستم بطور مشترك استفاده می كنند . اما ممكن است سیستم شما در بین چندین سیستم دیگر و در یك شبكه قرار گرفته باشد و شما بخواهید با تعیین سطح دسترسی های مشخص امكان دسترسی به یك یا چند كاربر بدهید . پس از تعریف منابع اشتاركی در سیستم تان كه می تواند فایل ها ، پوشه ها ، درایو ها ، چاپگر ، اسكنر و ... باشد ، كاربران دارای مجوز می توانند به این منابع دسترسی داشته باشند .

با توجه به آنچه گذشت می توان سطوح دسترسی كاربران در سطح شبكه را نیز به شكل زیر تعریف كرد :

1-No Access: نازلترین سطح دسترسی (دسترسی وجود ندارد)

2-Read : اجرا و خواندن

3-Change: اجرا ، خواندن و اعمال تغییرات

4-Full Control: اجرا ، خواندن ، نوشتن و اعمال تغییرات ، تغییر در سطح مجوز ها

با توجه به این توانایی ها شما می توانید برای یك فایل و یا پوشه در هر دو وضعیت سیستم محلی و شبكه ، مجوزلازم را به كاربران بدهید .

مثلا با تعیین مجوزChange برای یك فایل در سیستم محلی ، به كاربرانی كه در پشت سیستم شما می نشینند امكان اعمال تغییرات را در فایل بدهید و با تعیین مجوزRead در سطح شبكه تنها امكان خواندن را به كاربرانی كه از شبكه استفاده می كنند بدهید .

البته در صورت جابجایی این سطوح ، یعنی تعیین مجوزChange,در سطح شبكه وRead در سطح سیستم محلی ، تنها مجوزRead كه حداقل سطح دسترسی بین این دو است به كاربران داده می شود و كاربران شبكه نیز تنها می توانند فایل را خوانده و اجرا كنند .

===================================================

 

مقاله کامپیوتری درباره سیدی رام و رایتر


آشنايي با CD Player - CD- CDRom- CD-R- CD-RW و چگونگي كاركرد هركدام :
CD مخفف عبارت Compact Disc يا ديسک فشرده است که حدود 20 سال قبل اختراع شد تا رقيبي براي محيطهاي ضبط مغناطيسي باشد. امروزه CD بعنوان اولين انتخاب براي ضبط موسيقي، ويديو و ديتا درآمده است .نام اوليه براي CD عبارت بود از CD-ROM که معادل بود با Compact Disc-Read-Only Memory اما حضور تکنولوژيهاي جديدتر در ساخت CD، نامهاي ديگري مانند CD-R يا CD-RW يا DVD را به ميدان آورد.
CD و DVD دو رسانه ذخيره سازي اطلاعات بوده که امروز در عرصه هاي متفاوتي نظير: موزيک، داده و نرم افزار استفاده مي گردند. رسانه هاي فوق ، بعنوان محيط ذخيره سازي استاندارد براي جابجائي حجم بالائي از اطلاعات مطرح شده اند. ديسک هاي فشرده، ارزان قيمت بوده و بسادگي قابل استفاده هستند. در صورتيکه کامپيوتر شما داراي يکدستگاه CD-R است، مي توانيد CD مورد نظر خود را با اطلاعات دلخواه ايجاد نمائيد.
اشنايي با DVD
مدتها بود که صنعت ويديو دنبال راهي بود تا با استفاده از CD بتواند نوار ويديو را کنار بگذارد. بدين ترتيب بود که DVD يا Digital Versatile Disc متولد شد. نکته حائز اهميت در DVD ظرفيت آنست. در حالي که CD ميتواند 80 دقيقه ويديو - 700 مگابايت ديتا نگه دارد، کمترين ظرفيت DVD معادل 4.37 گيگابايت يا دو ساعت ويديو است و ظرفيت بالاتر 16 گيگابايت يا 8 ساعت ويديو هم امروزه قابل دسترسي است.
DVD در دو فرمت يک طرفه (SS=SingleSide) و دوطرفه (DS=DualSide) وجود دارد. براي نمونه هاي DS بايد DVD را برگردانيد تا طرف ديگرش هم قابل خواندن شود. ديسکهاي DVD بصورت تک لايه (SL=Single-Layer) و دو لايه (DL=Dual-Layer) مي آيند.
DVD-ROM معادل فرمت CD-ROM در استاندارد ديتا است که ميتواند 16 گيگابايت ديتا نگه دارد. DVD-RAM معادل CD-RW است و آينده بدان تعلق دارد بصورتي که بتواند جاي نوار را بگيرد.
مباني ديسک هاي فشرده (CD)
يک CD قادر به ذخيره سازي 74 دقيقه موزيک است .ظرفيت ديسک هاي فوق بر حسب بايت معادل 783 مگابايت است . قطر اين ديسک ها دوازده سانتيمتر است . CD از جنس پلاستيک بوده و داراي ضخامتي معادل چهار صدم يک اينچ است. بخش اعظم يک CD شامل يک نوع پلاستيک پلي کربنات تزريقي است . در زمان توليد ، پلاستيک فوق توسط ضربات ميکروسکوپي (برآمدگي)، نشانه گذاري شده و يک شيار حلزوني ( مارپيچ ) پيوسته از داده ، ايجاد مي گردد. زمانيکه قسمت شفاف پلي کربنات شکل دهي مي شود، يک لايه نازک انعکاس پذير آلومينيوم به درون ديسک پرتاب و برآمدگي هاي ايجاد شده را مي پوشاند. در ادامه يک لايه آکريليک بمنظور حفاظت بر روي سطح آلومينيومي پخش مي گردد. در نهايت برچسب بر روي آکريليک نوشته مي شود. ( حک مي گردد )
CD داراي يک شيار حلزوني (مارپيچ ) داده است. دواير از قسمت داخل ديسک شروع و به سمت بيرون ديسک ختم مي شوند. با توجه به اينکه شيار مارپيچ از مرکز آغاز مي گردد ، بنابراين قطر يک CD مي تواند کوچکتر از 12 سانتيمتر باشد. اگر داده هائي که بر روي يک CD ذخيره مي گردد را استخراج و جملگي آنها را در يک سطح مسطح قرارد دهيم، پهنائي به اندازه نيم ميکرون و طولي به اندازه پنج کيلومتر را شامل خواهند شد .
فرمت هاي داده
اطلاعات بر روي يک CD با استفاده از يک درايو قابل نوشتن ، ثبت مي گردند. در صورتيکه قصد ايجاد يک CD صوتي و يا يک CD داده را داشته باشيد ، مي توان با استفاده از نرم افزارهاي مربوط به نوشتن بر روي ،CD اين کار را انجام داد. فرمت ذخيره سازي داده ها توسط نرم افزار مربوطه تعيين خواهد شد. فرآيند فرمت داده ها بر روي CD بسيار پيچيده است . بمنظور شناخت نحوه دخيره سازي داده ها بر روي CD ، لازم است که با تمام شرايط ممکن براي رمزگشائي داده ها را که مورد نظر طراحان مربوطه است ، شناخت مناسبي پيدا شود.
- با توجه به اينکه ليزر با استفاده از Bumps ، داده هاي مارپيچ را دنبال مي نمايد ، نمي تواند فضاي خالي اضافه (Gap) در شيار وجود داشته باشد. بمنظور حل مشکل فوق از روش رمزگشائي EFM)eight-fourteen modulation) استفاده مي شود . در روش فوق هشت بيت به چهارده بيت تبديل شده و اين تضمين توسط EFM داده خواهد شد که برخي از بيت ها يک خواهند بود.
- با توجه به اينکه لازم است ليزر بين " آهنگ هاي متفاوت " حرکت نمايد ( حرکت بر روي شيارها )، داده ها نيازمند روشي هستند که با استفاده از آن بصورت موزيک رمزگشائي شده و به درايو اعلام نمايند که موقيت هر کدام کجاست ؟ به منظور حل مشکل فوق از روشي با نام Subcode Data استفاده مي شود. کدهاي فوق قادر به رمزگشائي موقعيت نسبي ومطلق ليزر در شيار خواهند بود .
- با توجه به اينکه ليزر ممکن است يک Bumps را نخواند ، روشي براي مشخص نمودن خطاي مربوط به خواندن يک بيت مي بايست استفاده گردد. بمنظور حل مشکل فوق بيت هاي بيشتري اضافه گردد. بدين ترتيب درايو مربوطه امکان تشخيص و تصحيح خطاهاي مربوطه به تک - بيت ها را پيدا خواهد کرد.
فرمتهاي CD-ROM
CD-ROM نيز مانند هاردديسک که با يکي از فرمتهاي FAT16-FAT32 يا NTFS کار ميکند، نياز به فرمت خاصي دارد که بتواند کار کند. اولين فرمت CD-ROM و قطعا فرمت CD-ROM هاي موسيقي، بنام CD-DA يا CD-Digital Audio ميباشد که موسيقي را به نحو خاصي روي CD-ROM مينويسد، به اين فرمت CD-Audio هم ميگويند.
انواع CD
براي ذخيره سازي داده بر روي CD ، فرمت هاي متفاوتي استفاده مي گردد. دو فرمت CD-DA( صوتي ) و CD-ROM ( داده ) رايج ترين روش هاي اين زمينه مي باشند .
CD-ROM - در اواخر 1970، فيليپس و سوني کار روي CD را آغاز کردند و در 1980 آنرا جايگزين نمونه هاي ضبط مغناطيسي ساختند. اين تکنولوژي براي CD صوتي عرضه شد که تمام فروشگاههاي موسيقي را پر کرد و با 20 سال سن هنوز هم ميتازد. سي دي هاي صوتي ميتوانند تا 74 دقيقه صوت با کيفيت بالا عرضه کنند و با چگالي ديتاي زياد و قابليت دسترسي به هر نقطه از اطلاعات در هر لحظه و اندازه فيزيکي کوچک، توانسته اند در مغازه هاي موسيقي امروزي حرف اول را بزنند. قابليت ذخيره ديتا روي CD-ROM باعث شد تا خيلي زود درايوهاي کامپيوتري آن هم به بازار بيايد
CD player
CD player مسئوليت يافتن و خواندن اطلاعات ذخيره شده بر روي يک CD را برعهده دارد. يک CD drive داراي سه بخش اساسي است :
-- يک موتور که باعث چرخش ديسک مي گردد. چرخش موتور فوق 200 و 500 دور دردقيقه با توجه به شياري است مي بايست خوانده شود.
-- يک ليزر و يک سيستم لنز که برآمدگي هاي موجود بر روي CD را خواهند خواند.
-- يک مکانيزم رديابي بمنظور حرکت ليزر بگونه اي که پرتو نور قادر به دنبال نمودن شيار حلزوني باشد.
CD Player يک نمونه مناسب از فنآوري هاي موجود در زمينه کامپيوتر است . در سيستتم فوق داده ها به شکل قابل فهم و بصورت بلاک هائي از داده شکل دهي شده وبراي يک مبدل ديجيتال به آنالوگ ( زمانيکه Cd صوتي باشد ) و يا يک کامپيوتر ( زمانيکه يک درايو CD-ROM باشد ) ارسال خواهد شد. پس از تابش نور بر روي سطح ديسک ( برآمدگي ها )، بازتابش آن از طريق يک چشم الکترونيکي کنترل مي گردد. در صورتيکه بازتابش نور دقيقا" بر روي چشم الکترونيکي منطبق گردد ، عدد يک تشخيص داده شده و در صورتيکه بازتابش نور منطبق بر چشم الکترونيکي نباشد ، عدد صفر تشخيص داده خواهد شد. پس از تشخيص فوق ( صفر و يا يک ) اطلاعات بصورت سيگنا لهاي ديجتال شکل دهي خواهند شد. در ادامه سيگنال هاي فوق در اختيار يک تبديل کننده قرار خواهند گرفت . تبديل کننده سيگنالهاي ديجيتال را به آنالوگ تبديل خواهد کرد. اگر CD مورد نظر حاوي اطلاعات صوتي ( موزيک ) باشد ، در ادامه سيگنال هاي آنالوگ در اختيار يک تقويت کننده آنالوگ قرار گرفته و پس از تقويت سيگنال مربوطه امکان شنيدن صوت از طريق بلندگوي کامپيوتر بوجود خواهد آمد.
وظيفه اوليه CD player تمرکز ليزر بر روي شيار حاوي برآمدگي هاي ايجاد شده است . پرتوهاي نور از بين لايه پلي کربنات عبور و توسط لايه آلومينيم بازتابش خواهند شد. يک چشم الکترونيکي ( Opto-electronic ) از تغييرات بوجود آمده در نور استنباطات خود را خواهد داشت . با توجه به برآمدگي هاي موجود در سطح ديسک ، بازتابش نور منعکس شده تفاوت هاي موجود را مشخص وچشم الکترونيکي تغييرات حاصل از انعکاس را تشخيص خواهد داد. الکترونيك هاي موجود در درايو تغييرات نور منعکس شده را بمنظور خواندن بيت ها ، تفسير مي نمايد.
مشکل ترين بخش سيستم فوق نگاهداري پرتو هاي نور در مرکزيت شيارهاي داده است . عمليات فوق بر عهده "سيستم ردياب" است .سيستم فوق ماداميکه CD خوانده مي شود ، بصورت پيوسته ليزر راحرکت و آن را از مرکز ديسک دور خواهد کرد. به موجب حرکت خطي فوق ، موتور مربوطه (Spindle motor) مي بايست سرعت CD را کاهش داده تا در هر مقطع زماني ، اطلاعات با يک نسبت ثابت از سطح ديسک خوانده شوند.
CD-Audio
اين فرمت براي هر آهنگ يک تراک (track) روي CD باز ميکند که طول آن بستگي به طول آهنگ دارد و متغير ميباشد. پس هر آهنگ يک تراک ميگيرد. CD-Audio روشي عالي براي ذخيره موسيقي است اما چون روشي براي کنترل خطا ندارد اصلا بدرد ذخيره ديتاي کامپيوتري نميخورد. اگر چند بيت از موسيقي هنگام پخش خراب شود، تاثير زيادي در آنچه ميشنويد نخواهد داشت. اما چند بيت خراب در يک فايل کامپيوتري exe ، به معناي کار نکردن آنست.
براي ذخيره ديتا روي CD-ROM نياز به کنترل خطاست. بدين ترتيب فرمت جديدي براي آن بنام ISO-9660 به ميدان آمد. اين فرمت بنام High Sierra هم شناخته ميشود اما نام معروفتر آن که عامه پسند هم ميباشد فرمت CD-ROM است. اکثر CD-ROM هاي ديتا، از اين فرمت استفاده ميکنند.
CD-I
يک فرمت مخلوط بين صدا و فيلم هم بنام CD-I يا CD-Interactive وجود دارد که هدف آن بوده تا روي يک CD بتوان صدا و قيلم را با هم ذخيره کرد تا بعد با هم پخش شوند و ساخت درايوهايي براي کامپيوتر مورد نظر بوده است که بتواند CD-ROM هاي انواع CD-I را پخش کند. فرمت ديگر، CD-ROM/XA است که آن هم چيزي مانند CD-I ميباشد و با وجوديکه CD-ROM هاي کمي از آن پيروي ميکنند اما اکثر درايوها آنرا ساپورت مينمايند.
CD-ROM چگونه کار ميکند؟
ديتا در CD-ROM به کمک اثرگذاري يک ليزر قدرتمند روي يک بستر شيشه اي اصلي (master)، حک ميشود يا بعبارتي سوزانده ميشود.
وقتي يکبار توليد کننده CD-ROM، نمونه اصلي شيشه اي آنرا ساخت، ماشينهاي گرانقيمت دست بکار شده و کپي هايي از آنرا روي مدلهاي پلاستيکي ايجاد ميکنند. کپي ها با پوشش فلزي منعکس کننده پوشانده ميشوند و سپس براي حفاظت با لاک مخصوصي پوشش ميشوند.
در CD-ROM ، اطلاعات فقط روي يک طرف ديسک نوشته ميشود. ما هيچگاه CD-ROM را مانند صفحه گرامافون برنميگردانيم.
ديتا در CD-ROM نزديک به سطح آن نوشته ميشود، نزديک به جايي که برچسب روي آن چسبانده ميگردد. بعضي ها بر اين باورند که ايجاد خراش در زير CD-ROM آنرا غيرقابل خواندن ميکند. اين مسئله حقيقت ندارد. اگر خراشي در زير CD-ROM ايجاد شود با پوليش کردن آن، مشکل حل ميشود، به شرطي که اين خراش زياد عميق نباشد. ميتوانيد کيتهاي مخصوص پوليش کاري را هم از بازار تهيه کنيد. اين خراشهاي روي سطح فوقاني CD-ROM است که آنرا نابود ميکند. پس يادتان باشد با هر قلمي روي CD-ROM ننويسيد، روي آن چيزي نچسبانيد و مراقب باشيد در سطح آن خراشي ايجاد نشود.
درايوهاي CD-ROM از يک ليزر و تعدادي آينه براي خواندن ديتاي CD-ROM استفاده ميکنند. پوشش فلزي CD-ROM باعث ميشود تا عمل انعکاس بخوبي انجام شود لذا خراشهاي موجود چون انعکاس را مختل ميکند عمل بازخواني اطلاعات با مشکل مواجه ميشود. ديتا در نقطه هاي کوچکي در CD-ROM سوزانده ميشود. CD-ROM ميتواند 650 مگابايت ديتا نگه دارد.
سرعتهاي CD-ROM
درايوهاي اوليه براي CD-ROM با سرعت 150KBps (کيلو بايت بر ثانيه) کار ميکرد و ديتا را از فرمت CD-Audio اوليه کپي مينمود. اين سرعت براي شنيدن موسيقي عاليست اما بدرد ديتا در دنياي کامپيوتر نميخورد. پس نياز به افزايش سرعت احساس شد و هر افزايشي با علامت X نسبت به اين سرعت اوليه مشخص گرديد.
1X = 150 KBps
2X = 300 KBps
3X = 450 KBps
72X = 10800 KBps
هرچه سرعت بالاتر رود ديتا سريعتر منتقل ميشود.


آشنايي با CD-R
CD-ROM ، ديسک با قابليت يکبار نوشتن بود که هزينه توليد آن گران تمام ميشد. CD-R با همان قابليتهاي CD-ROM عرضه ميشود اما بسيار ارزانتر است.

CD-ROM که از طرف کارخانه پر ميشد، امکاني هم به کاربر خانگي نميداد تا CD خود را پر کند. در اين مسير تکنولوژي با ارئه نوع بخصوصي CD به نام WORM که مخفف Write Once Read Many است به کاربران خانگي امکان داد تا CD خود را در منزل پر کنند اما به علت استفاده از دستگاههاي گران قيمت خيلي زود منسوخ شد.
در اواسط دهه 1990 استاندارد CD-R يا CD-Recordable معرفي شد. بدين ترتيب پاي درايوهاي ارزان قيمت CD Burners بميان آمد که ميتوانست ديتا را به ديسکهاي مخصوص CD-R اضافه کند. هر درايو CD-ROM هم قادر بود که CD-R را بخواند و تمام درايوهاي CD-R نيز ميتوانستند CD-ROM ها را بخوانند.
CD-R ها در دو نمونه عرضه ميشود:
1. ديسک 74 دقيقه اي که ميتواند 650 مگابايت ديتا نگه دارد.
2. ديسک 80 دقيقه اي که ميتواند 700 مگابايت ديتا نگه دارد.
درايوهاي CD-R هم بايد نوع دوم يعني ديسک 80 دقيقه اي را ساپورت کنند اما در عمل اينطور نيست. عملکرد ديسکهاي CD-R مانند CD-ROM هاي معمولي است ولي به علت مواد شيميائي خاص براقتر است. چون ليزري که در CD-I مينويسد از ليزر خواننده 10 بار قويتر است ميتوان به راحتي اختلاف نوري را بين نقاطي که ديتا نوشته شده و نقاطي که ديتا وجود ندارد تشخيص داد.
روي CD-R فقط يکبار ميتوان نوشت. درايوهاي قديمي CD-R در يکبار نوشتن روي آن، تمام فضا را مصرف ميکرد و امکان نوشتن روي فضاي خالي را نميداد. اصطلاحا در يک Session کار را تمام ميکرد و گاهي فضاي بسيار زيادي از بين ميرفت. اين درايوها به Single-Session Drives معروف بودند. درايوهاي جديد MultiSession هستند که بشما امکان ميدهند تا زماني که فضاي خالي روي ديسک قرار دارد طي مراحل مختلف، ديتا را در آن بنويسيد. البته در اين درايوها هم اگر بخواهيد ميتوانيد در هر مرحله عمل نوشتن را ببنديد و ديگر اجازه نوشتن روي ديسک را ندهيد.
درايوهاي CD-R داراي دو سرعت هستند:
سرعت ضبط و سرعت خواندن که ضريبي از همان سرعت 150KBps اوليه است. روي درايوهاي CD-R اين سرعتها را ميبينيد - 16x32. اولين عدد معرف سرعت ضبط و دومي نمايانگر سرعت خواندن است. ظاهر درايو CD-R مانند درايو CD-ROM است و در ويندوز هم به همان شکل نشان داده ميشود و از آيکون CD-ROM استفاده ميکند.
اگر بخواهيد ديتا را روي CD-R بنويسيد نياز به برنامه خاصي داريد که کار Burn را برايتان انجام دهد. معمولا هر درايوي حاوي يکي از اين برنامه هاست.Adaptec Easy CD Creator و Nero نمونه هايي از اين مدلبرنامه ها هستند .
مدتي است که درايوهاي CD-R جاي خود را به نمونه هاي جديدتري داده اند که CD-RW هستند. درايوهاي CD-RW ميتوانند CD-ROM هاي معمولي را بخوانند، CD-R ها را Burn کنند و با ديسکهاي جديد CD-RW هم کار کنند.
اشنايي با CD-RW
هر چند CD-R بسيار مورد توجه قرار گرفت اما نقطه ضعف بزرگي داشت، شما نميتوانيد اطلاعات آنرا پاک کرده و آنرا مجددا مورد مصرف قرار دهيد. بدين ترتيب فرمت CD-RW يا CD-ReWrite ظاهر شد که بقول بعضي ها يک فلاپي ديسک 650 مگابايتي است. هر چند که ديسکهاي اوليه CD-RW در درايوهاي معمولي CD-ROM قابل خواندن نبود اما اين نقطه ضعف به سرعت برطرف شد. با ظهور درايوهاي CD-RW که ميتوانستند روي ديسکهاي CD-R هم بنويسند، عمر درايوهاي CD-R بسر آمد.
اکثر درايوهاي CD-RW امروزي با تکنيک Packet writing از فرمت UDF يا Universal Data Format استفاده ميکنند. اين درايوها با سه عدد مشخص ميشوند مانند 12x10x32 - عدد اول معرف سرعت نوشتن CD-R است. عدد دوم سرعت بازنويسي روي CD-RW را نشان ميدهد و سومين عدد معرف سرعت خواندن است. اين ديسکهاي جديد در عمل بک آپ گيري در کامپيوترها مصرف بسيار خوبي دارند.

===================================================

درباره هارد دیسک

[/size]

هارد ديسك
بر روي هر كامپيوتر حداقل يك هارد ديسك وجود دارد. برخي از سيستم ها ممكن است داراي بيش از يك هارد ديسك باشند. هارد ديسك يك محيط ذخيره سازي دائم براي اطلاعات را فراهم مي نمايد . اطلاعات ديجتال در كامييوتر مي بايست بگونه اي تبديل گردند كه بتوان آنها را بصورت دائم بر روي هارد ديسك مغناطيسي ذخيره كرد
مباني هارد ديسك
هارد ديسك در سال 1950 اختراع گرديد. هارد ديسك هاي اوليه شامل ديسك هاي بزرگ با قطر 20 اينچ ( 50/8 سانتيمتر) بوده وتنها توان ذخيره سازي چندين مگابايت بيشتر را داشتند. به اين نوع ديسك ها در ابتدا " ديسك ثابت " مي گفتند. در ادامه بهمنظور تمايز آنها با فلاپي ديسك ها از واژه " هارد ديسك " استفاده گرديد. هارد ديسك ها داراي يك Platter ( صفحه ) براي نگهداري محيط مغناطيسي مي باشند. عملكرد يك هارد ديسك مشابه يك نوار كاست بوده و از يك روش يكسان براي ضبط مغناطيسي استفاده مي نمايند. هارد ديسك ونوار كاست از امكانات ذخيره سازي مغناطيسي يكساني نيز استفاده مي نمايند.در چنين مواردي مي توان بسادگي اطلاعاتي را حذف يا مجددا" بازنويسي كرد. اطلاعات ذخيره شده بر روي هر يك از رسانه هاي فوق ، ساليان سال باقي خواهند ماند. عليرغم وجود شباهت هاي موجود ، رسانه هاي فوق در مواردي نيز با يكديگر متفاوت مي باشند
لايه مغناطيسي بر روي يك نوار كاست بر روي يك سطح پلاستيكي نازك توزيع مي در هارد ديسك لايه مغناطيسي بر روي يك ديسك شيشه اي يا يك آلومينيوم اشباع شده قرار خواهد گرفت . در ادامه سطح آنها بخوبي صيقل داده مي شود
در نوار كاست براي استفاده از هر يك از آيتم هاي ذخيره شده مي بايست بصورت ترتيبي ) سرعت معمولي و يا سرعت بالا) در محل مورد نظر مستقر تا امكان بازيابي ( شنيدن ( آيتم دلخواه فراهم گردد. در رابطه با هارد ديسك ها مي توان بسرعت در هر نقطه دلخواه مستقر و اقدام به بازيابي ( خواندن و يا نوشتن ) اطلاعات مورد نظر كرد.
در يك نوار كاست ، هد مربوط به خواندن / نوشتن مي بايست سطح نوار را مستقيما" لمس نمايد. در هارد ديسك هد خواندن و نوشتن در روي ديسك به پرواز در مي آيد!
- نوار كاست موجود در ضبط صوت در هر ثانيه 2 اينچ ( 5/08 سانتيمتر ) جابجا مي گردد. گرداننده هارد ديسك مي تواند هد مربوط به هارد ديسك را در هر ثانيه 3000 اينچ به چرخش در آورد .
يك هارد ديسك پيشرفته قادر به ذخيره سازي حجم بسيار بالائي از اطلاعات در فضائي اندك و بازيابي اطلاعات با سرعت بسيار بالا است . اطلاعات ذخيره شده برروي هارد ديسك در قالب مجموعه اي از فايل ها ذخيره مي گردند. فايل نامي ديگر براي مجموعه اي از بايت ها است كه به نوعي در آنها اطلاعاتي مرتبط به هم ذخيره شده است . زمانيكه برنامه اي اجراء و در خواست فايلي را داشته باشد، هارد ديسك اطلاعات را بازيابي و آنها براي استفاده پردازنده ارسال خواهد كرد
براي اندازه گيري كارآئي يك هارد ديسك از دو روش عمده استفاده مي گردد:
- ميزان داده(Data rate) . تعداد بايت هاي ارسالي در هر ثانيه براي پردازنده است . اندازه فوق بين 5 تا 40 مگابايت در هر ثانيه است .
- زمان جستجو(Seek Time) . مدت زمان بين درخواست يك فايل توسط پردازنده تا ارسال اولين بايت فايل مورد نظربراي پردازنده را مي گويند.
كالبد شكافي هارد
بهترين روش شناخت نحوه عملكرد هارد ديسك كالبد شكافي آن است .شكل زير يك هارد ديسك را نشان مي دهد:
يك پوسته ( قاب ) آلومينيومي كه كنترل كننده هارد ديسك در درون آن ( يك سمت ديگر ( قرار دارد. كنترل كننده فوق مكانيزمهاي خواندن ، نوشتن و موتوري كه باعث چرخش صفحات هارد ديسك مي شود را كنترل مي نمايد.
در نزديكي برد كنترل كننده كانكتورهاي مربوط به موتوري كه باعث چرخش صفحات هارد مي شود قرار دارد.
در صورتيكه روكش مربوطه را از روي درايو برداريم با وضعيتي مشابه شكل زير برخورد خواهيم كرد.
-Platters صفحات اين صفحات مي توانند با سرعت 3600 تا 7200 دور در دقيقه چرخش نمايند.
- بازوئي كه هد خواندن و نوشتن را نگاه داشته است . اين بازو با سرعتي معادل 50 بار در ثانيه قادر به حركت در طول هر يك از صفحات است ( حركت شعاعي)
بهمنظور افزايش ظرفيت هارد ديسك مي توان تعدادي از صفحات را استفاده كرد . شكل زير هارد ديسكي با سه صفحه و شش هد خواندن / نوشتن را نشان مي دهد.
مكانيزمي كه باعث حركت بازوها بر روي هارد ديسك مي گردد ، سرعت و دقت را تضمين مي نمايد. در اين راستا از يك موتور خطي با سرعت بالا استفاده مي گردد
ذخيره سازي داده ها
اطلاعات بر روي سطح هر يك از صفحات هارد ديسك در مجموعه هائي با نام سكتور و شيار ذخيره مي گردد. شيارها دوايرمتحدالمركزي مي باشند ( نواحي زرد) كه بر روي هر يك از آنها تعداد محدودي سكتور(نواحي آبي ) با ظرفيت بين 256 ، 512 بايت ايجاد مي گردد. سكتورهاي فوق در ادامه و همزمان با آغاز فعاليت سيستم عامل در واحد هاي ديگر با نام " كلاستر " سازماندهي مي گردند. زمانيكه يك درايو تحت عملياتي با نامLow level format قرار مي گيرد، شيارها و سكتورها ايجاد مي گردند. درادامه و زمانيكه درايوHigh level format گرديد، با توجه به نوع سيستم عامل و سياست هاي راهبردي مربوطه ساختارهائي نظير : جدول اختصاص فايل ها، جدول آدرس دهي فايل ها

و... ايجاد، تا بستر مناسب براي استقرار فايل هاي اطلاعاتي فراهم گردد
نحوه انتخاب يك هارد ديسك
هارد ديسك (Hard disk ) ، يكي از مهمترين عناصر سخت افزاري دركامپيوتر پس از پردازنده و حافظه است. از هارد ديسك ، بمنظور ذخيره سازي اطلاعات استفاده مي گردد . اطلاعات مربوط به راه اندازي سيستم ، برنامه ها و داده ها، جملگي بر روي هارد ديسك ذخيره مي گردند. در زمان انجام برخي عمليات خاص توسط كامپيوتر، نظير ويرايش فيلم ها ، بازي هاي كامپيوتري و يا پخش موزيك ، استفاده از يك هارد ديسك با ظرفيت بالا، سرعت مناسب و قابل اطمينان ، بطرز محسوسي بهبود محيط عملياتي خصوصا" ذخيره و بازيابي اطلاعات را بدنبال خواهد داشت . در ساليان اخير تكنولوژي ساخت هارد ديسك بسرعت و در ابعاد متفاوت رشد و گسترش يافته است . در اين مقاله ، به بررسي پارامترهاي لازم در خصوص انتخاب يك هارد ديسك خواهيم پرداخت .
جايگاه هارد ديسك

با توجه به رشد چشمگير تكنولوژي ساخت هارد ديسك ، ظرفيت آنان درفواصل زماني بين دوازده تا هيجده ماه ، دو برابر مي شود . بدين ترتيب ،عملا" كامپيوترهاي شخصي بسمت ماشين هاي چند رسانه اي حركت نموده كه مي توان حجم بالائي از اطلاعات شامل صوت ، تصوير و گرافيك را بر روي آنان ذخيره نمود. بيشترين ظرفيت هارد ديسك قابل نصب بر روي كامپيوترهايDesktop ، معادل 250 گيگابايت مي باشد. طرفيت فوق ، ده برابر بيش از ظرفيت هارد ديسك هاي سه سال پيش است . در اوايل سال 2003 ميلادي ، هارد ديسك هاي با ظرفيت 320 گيگا بايت مطرح شده اند. توليد كنندگان در صدد ارائه اينترفيس هاي سريالATA بوده كه نسبت به مدل هاي پيشين ( اينترفيس هاي موازيATA ) داراي سرعت بمراتب بيشتري مي باشند. محصولات توليد شده در سال آينده ، از تكنولوژي فوق استفاده خواهند كرد. عملكرد تمامي هارد ديسك ها در زمان اجراي يك برنامه مشابه يكديگر بوده و استفاده از درايوهاي با سرعت بالا، مزايا و امتيازات متعددي را براي كاربراني كه قصد پردازش داده هائي با حجم بالا ( تصاوير و ويدئوهاي ديجيتال ) را دارند ، بدنبال خواهد داشت.بر اساس آزمايشات متعدد انجام شده توسط برنامهPhotoshop ، مشخص شده است كه انجام عمليات پيچيده اي نظير : اعمال فيلترها ، گردش و ويرايش تصاوير در هارد ديسك هاي با سرعت بالا ، شصت درصد سريعتر از سيستم هائي است كه داراي درايوهائي با سرعت پائين مي باشند.
ويژگي ها ي مهم

از مهمترين ويژگي هاي مرتبط با هارد ديسك ، مي توان به موارد زير اشاره نمود :
ظرفيت
: اغلب كامپيوترهاي شخصي در حال حاضر از هارد ديسك هائي با ظرفيت معادل بيست گيگابايت ، استفاده مي نمايند. ظرفيت فوق ، بمراتب بيش از انداره مورد نياز كاربراني است كه صرفا" از هارد ديسك بمنزله ابزاري بمنظور ذخيره سازي اطلاعات استفاده مي نمايند . ظرفيت هارد ديسك براي كاربراني همچون طراحان آثار گرافيكي و يا افراديكه بر روي فيلم هاي ويدئويي كار مي كنند ، از اهميت بيشتري برخوردار است . مثلا" ضبط تصاويردر مدت زمان محدود از يك دوربين فيلم برداري ، چندين گيگابايت ظرفيت هارد ديسك را اشغال خواهد كرد . در صورت ضرورت استفاده از فضاي ذخيره سازي بالا ، مي توان از يك هارد با ظرفيت بالا و يا دو هارد ديسك ،استفاده نمود. در چنين حالتي مي توان هارد موجود را نگهداري و متناسب با نياز، اقدام به تهيه و نصب هارد دوم نمود. مثلا" در صورتيكه به يك هارد با ظرفيت 160 گيگابايت نياز باشد و هارد ديسك موجود 80 گيگابايت ظرفيت داشته باشد ، مي توان با تهيه يك هارد ديسك ديگر و با ظرفيت 80 گيگابايت ، نياز خود را مرتفع نمود ( تامين 160 گيگابايت فضاي ذخيره سازي ، مشروط به وجود پتانسيل لازم ازلحاظ توانائي حمايت برد اصلي سيستم ) .
سرعت دوراني
:.سرعت دوران ( چرخش ) هارد ديسك هايATA موجود ، 5400 يا 7200 دور در دقيقه (rpm ) مي باشد . درايوهائي كه داراي سرعت 7200 دور در دقيقه مي باشند، معمولا" ( در تمامي موارد صادق نخواهد بود ) داراي سرعت بيشتري در ارتباط با بازيابي اطلاعات ، مي باشند . در آزمايشاتي كه بر روي يك نمونه درايو با سرعت 5200 دور در دقيقه انجام شده است ، مشاهده شده است كه سرعت تكثير اطلاعاتي به اندازه 1/2 گيگابايت ، حدود 33 % سريعتر از سرعت درايوهاي 7200 دور در دقيقه مي باشد! در بعضي موارد، پارامترهاي ديگري نظير نوع الگوريتم استفاده شده بمنظور بازيابي اطلاعات، تاثير مستقيمي بر كارآئي يك درايو دارد.
اينترفيس
: تقريبا" تمامي كامپيوترهايDesktop از اينترفيس موازيATA استفاده مي نمايند.. حداكثر سرعت انتقال داده در اين نوع اينترفيس ها ، 100 و يا 133 مگابايت در ثانيه است. بر اساس مجموعه تست هاي انجام شده بر روي اينترفيس هايATA/133، مشخص شده است كه سرعت آنان تاثير مشهودي را در افزايش كارائي بدنبال نداشته است ، چراكه درايوهاي موجود امكان استفاده مناسب از سرعت بالاي انتقال داده در باندهاي عريض را دارا نمي باشند. ( درايوهاي موجود در سرعت بالاي 100 و يا بيشتر ممكن است دچار مشكل شوند ). اكثر مادربردهاي قديمي (MotherBoard ) ازATA/133 حمايت نمي نمايند.بنابراين براي استفاده از اين نوع درايوها ، مي بايست كارت هاي جانبي بر روي سيستم نصب گردد . خوشبختانه درايوهائي كه داراي استانداردATA/133 مي باشند ، امكان حمايت از استانداردATA/100 را نيز دارا مي باشند .
درايوهائي كه از اينترفيس هاي سريال ATA ( در مقابل اينترفيس هاي موازي ) استفاده مي نمايند ، بتدريج متداول مي گردند .از اينترفيس هاي فوق در موارديكه با مشكل سرعت در ارتباط با اينترفيس هاي موازي برخورد مي شود ، استفاده مي گردد(اينترفيس هاي سريال ATA مشكل كمبود سرعت را برطرف مي نمايند) . اين نوع درايوها ، قادر به انتقال 150 مگابايت در ثانيه بوده و اين ميزان در ساليان آينده به مرز 600 مگابايت در ثانيه خواهد رسيد . بر اساس تست هاي انجام شده ،استفاده از يك اينترفيس سريال ATA بر روي سيستم هائي كه شامل يك درايو مي باشند ، مزاياي عمده اي را بدنبال نداشته است ( از پهناي باند اضافه عملا" استفاده نمي گردد) . در صورت استفاده از چندين درايو بر روي يك اينترفيس مشابه ، از پهناي باند اضافي بطور مطلوب استفاده و نتايج مثبتي را بدنبال خواهد داشت . استفاده از درايوهاي ATA با اينترفيس سريال ، طي ساليان آينده در اكثر كامپيوترهاي شخصي بكار گرفته خواهد شد .
حافظه موقت ( بافر)
: زمانيكه يك سيستم درخواست اطلاعاتي را مي نمايد ، هارد ديسك علاوه بر اينكه مي بايست بازيابي داده درخواستي ر ا انجام دهد بلكه مسئوليت استقرار (load ) داده در بافر مربوطه به خود را نيز برعهده دارد . بدين ترتيب در صورتيكه پردازنده درخواست مجدد همان اطلاعات قبلي را داشته باشد ، اطلاعات مورد نياز آن از طريق بافر هارد ديسك تامين خواهد شد . استفاده از دو مگابايت بافر، ظرفيت مناسبي در اين رابطه مي باشد . در موارديكه از برنامه هاي خاصي نظير فتوشاپ ، استفاده مي شود ، ظرفيت هشت مگابايت براي بافر ، منظقي بوده و اثرات مثبتي را در رابطه با افزايش كارائي سيستم بدنبال خواهد داشت .
تشريح مشخصات
تعيين ظرفيت ، يكي از اولين و در عين حال مهمترين تصميات در رابطه با انتخاب يك هارد ديسك مي باشد .هارد ديسك هاي با ظرفيت بالا هميشه از لحاظ قيمت گرانتر مي باشند،چرا كه توزيع آخرين مدل ها و ظرفيت ها درماه هاي نخست توليد بسيار اندك بوده و همين عامل افزايش قيمت آنان را بدنبال خواهد داشت.براي تهيه يك هارد ديسك با ظرفيت مطلوب مي توان پس از كاهش قيمت آخرين مدل هاي ارائه شده ، اقدام لازم را انجام داد .( تامين هارد ديسك مورد نظر پس از فروكش نمودن جو ايجاد شده در ماه هاي نخست توليد ) . پارامترهاي زير را مي توان در زمان انتخاب يك هارد ديسك در نظر گرفت:
ظرفيت
: حداقل ( بيست تا چهل گيگابايت ) ، پيشنهادي ( شصت تا هشتاد گيگابايت ) ، حداكثر ( يكصد تا دويست و پنجاه گيگابايت)
تهيه هارد ديسك هايي با ظرفيت بالاتر از نياز موجود، تصميمي منطقي مي باشد . قيمت هارد ديسك هاي با ظرفيت بيشتر همواره بالاتر از ظرفيت هاي پائين تر مي باشد ( تفاوت زياد نمي باشد) بعنوان نمونه،تفاوت ظرفيت هارديسك هاي 60GB با 80GB چيزي در حدود 20GB مي باشد كه اين ظرفيت قابل توجهي است اما از نظر قيمتي اين هارديسك ها اختلاف چنداني با هم ندارند.
سرعت دوران
: حداقل ( 5400 دور در دقيقه) ،پيشنهادي ( 5400 تا 7200 دور در دقيقه ) ، حداكثر ( 5400 تا 200 دوردردقيقه )
بالا بودن سرعت دوران يك هارديسك نشاندهنده بالا بودن سرعت ذخيره و بازيابي اطلاعات است. درصورتيكه از كامپيوتر بمنظور انجام كارهاي چندرسانه اي استفاده مي گردد ، بالا بودن تعداد دور در دقيقه يك هارديسك بسيار حائز اهميت است. اين خصوصيت هاردديسك در برنامه هايي نظير word و يا استفاده از اينترنت ، چندان مشهود نخواهد بود .هاردديسك ها ي با ظرفيت بالا ، اغلب داراي سرعت دوران كمتري مي باشند ( 5400rpm ) .
سرعت اينترفيس
: حداقل (Ultra ATA/100 or ATA 133) ، پيشنهادي (Ultra ATA/100 or ATA 133 ) ، حداكثر (Ultra ATA/100 or ATA 133)
تفاوت سرعت بين درايوهاي ATA/100 و ATA/133 براي اكثر كاربران مشهود و قابل ملاحظه نخواهد بود. براي اينكه از سرعت درايوهاي انتخابي بطرز موثري استفاده شود، مي بايست سرعت آنان با كامپيوتر سازگار باشد ، در غير اينصورت مي بايست ار كارت هائي استفاده شود كه سرعت درايو را با سرعت كامپيوتر هماهنگ نمايد.
سرعت جستجو
: حداقل (8ms و يا پائين تر) ، پيشنهادي ( 8ms تا 9ms ) ، حداكثر ( 9ms )
متوسط سرعت جستجو ( بر حسب ميلي ثانيه اندازه گيري مي گردد) در واقع به سرعت پيدا نمودن اطلاعات ( يك بخش خاص از داده ) ذخيره شده در يك درايو اطلاق مي شود.اكثر كاربران در زمان انتخاب يك هارد ديسك به موضوع فوق توجه نكرده و حتي در فعاليت هاي روزمره خود با كامپيوتر كمبودي از اين بابت را حس نمي نمايند . در موارديكه اطلاعات در بخش هاي متفاوت هارد ذخيره شده باشد، يافتن هر بخش از اطلاعات ذخيره شده و ارتباط بين آنان ، زمان مختص خود را خواهد داشت .
اندازه بافر
: حداقل (دو مگابايت) ، پيشنهادي (دو مگابايت و يا هشت مگابايـت ) ، حداكثر (دو مگا بايت و يا هشت مگابايت)
بافر ،‌ يك حافظهCache بر روي درايو بوده كه بطور موقت اطلاعات در آن ذخيره شده تا در صورتيكه پردازنده مجددا" درخواست آنان را داشته باشد ، اطلاعات از محل فوق و با سرعت بيشتري در اختيار پردازنده قرار داده شوند. اكثر هاردديسك ها به طور معمول داراي بافري به ظرفيت دو مگابايت مي باشند(درايوهايي با بافر بالاتر نيز وجود داشته كه از آنان براي اهداف خاصي استفاده مي گردد).
نكاتي دررابطه با تهيه هارد ديسك
استفاده از كامپيوترهاي جديدتر
. كامپيوترهاي جديدتر قادر به استفاده مطلوب از مزاياي يك درايو با ظرفيت بالا مي باشند ( افزايش كارائي ) . سيستمي كه داراي پردازنده اي با سرعت پائين و يا ميزان اندكي حافظه اصلي مي باشد ، نمي تواند از تمام ظرفيت و پتناسيل هاي هاردديسك انتخابي ، بنحو احسن استفاده نمايد. در صورتيكه يك كامپيوتر ارزش ارتقاء را داشته باشد ( سيستم موجود داراي كارآئي لازم مي باشد ) مي توان بمنظور دستيابي به ظرفيت ذخيره سازي بيشتر ، هارد آن را بتنهائي ارتقاء داد.
اطمينان از وجود فضاي كافي درون كيس
.اكثر كيس هاي استفاده شده در كامپيوترهاي شخصي حداقل داراي يك و يا چندين محل براي نصب هارد مي باشند.با استفاده از دفترچة‌ راهنما و يا با باز نمودن كيس ، مي توان بررسي لازم در خصوص وجود فضاي كافي را انجام داد( خصوصا" در موارديكه قصد استفاده از يك هارد جديد و نگهداري هارد قديم وجود داشته باشد ).
تهيه هارد ديسك با ظرفيت بيشتر از نياز اوليه
.پيشنهاد مي گردد همواره هارد ديسكي با ظرفيت بيش از نياز اوليه ، انتخاب گردد. ظرفيت انتخابي مي بايست پاسخگوي نيازهاي آينده بوده و لازم است باتوجه به نوع استفاده از كامپيوتر در حال و آينده ، تصميم مناسبي در اينخصوص اتخاذ گردد.
سازگاري سرعت هارد انتخابي با سرعت اينترفيس كامپيوت
ر. سرعت درايوهاي ATA/100 و ATA/133 بمراتب از سرعت اينترفيس هاي كامپيوتر بيشتر است ( خصوصا" اگر از زمان خريد كامپيوتر يك سال گذشته باشد). قبل از انتخاب هارد ديسك ،مي بايست با استفاده از دفترچه هاي راهنماي كامپيوتر كه فروشندگان ارائه مي نمايند، سرعت اينترفيس هاي كامپيوتر را مشخص نمود.
تهيه هارد ديسك با قيمت مناسب
.رقابت تنگانتنگي بين توليد كنندگان درايوها وجود داشته و اكثر فروشندگان كاربران را بدليل اختلاف ناچيز قيمت ، ترغيب به تهيه هارد ديسك هاي با ظرفيت بالاتر مي نمايند. اين امر در خصوص درايوهايي با ظرفيت پايين تر صادق است چرا كه آخرين ظرفيت هاي موجود در بازار به علت توليد كم داراي قيمت بالاتري هستند. بنابران پيشنهاد مي گردد هرگز به دنبال آخرين ظرفيت موجود در بازار نباشيد.
تهيه بسته كامل( كيت ) درايو
.اين نوع بسته ها شامل قطعه سخت افزاري،‌كابل ها ،‌دفترچه راهنما و در برخي موارد درايور مورد نظر براي نصب مي باشد.
استفاده از درايوهاي external در صورت لزوم
.با استفاده از اين نوع درايوها مي توان اطلاعات مهم و حياتي را در زمانيكه در محل كار خود نمي باشيم ، حفاظت نمود. در موارديكه نيازمند جابجائي حجم بالائي از اطلاعات مي باشيم ، استفاده از درايوهايexternal مي تواند يكي از گزينه هاي موجود باشد .قيمت درايوهاي فوق ، نسبت به درايوهاي معمولي كه در درون كيس نصب مي شوند، بيشتر بوده و جهت ارتباط با سيستم از پورت هاي USB2.0 استفاده مي نمايند.

===================================================

ویژگی های مهم مانیتور ال سی دی
ویژگی ها ی مهم

از مهمترین ویژگی های مرتبط با مانيتورهای LCD ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :
Native Resolution
با توجه به اينکه مانیتورهای LCD از یک ماتریس مشتمل بر سلول، بمنظور نمایش تصاوير استفاده می نمایند، دارای يک Resolution ثابت ( ذاتی ) بوده که در آن Resolution کيفيت تصوير در بهترين وضعيت خود خواهد بود. یک مانیتور پانزده اینچ LCD ، دارای یک Native Resolution معادل 1024 در 768 می باشد .این در حالیست که اکثر مانیتـورهای هیفده ، هیجده و نوزده اینج از یک Native Resolution معادل 1280 در 1024 ، استفاده می نمایند. درصورتیکه تنظیم مانیتور پایئن تر ازNative Resolution انجام شود،تصاویر به نمایش درآمده ، حالت طبیعی خود را از دست می دهند( مات و کدر ) ، چراکه نمایشگر صرفا" بخشی از پیکسل های مربوطه به خود را استفاده نموده و بمنظور نمايش تصوير در صفحه ، Scale خود را افزايش خواهد داد. با اینکه تکنولوژی های Scaling در طی سالیان اخیر بهبود پیدا يافته اند ،ولی نتایج همچنان غيرمطلوب می باشد( عدم رضايت کاربران ) . در موارديکه Native Resolution مانـیتورهای LCD ، پاسخگوی تمامی نيازهای استفاده کننده می باشد ، انتخاب آنان منطقی خواهد بود.
Viewing Angle :
با توجه به اينکه در مانیتـورهای LCD ، نور از طریق کریستال های مايع در نمایشگر عبور داده می شود، زمانیکه مستقیما" در مقابل آنان ایستاده باشیم ، بهترین وضعیت نمایش را مشاهده خواهيم کرد. در صورتیکه زاویه مشاهده خود را تغییر دهيم ( حرکت به گوشه ها و یا بالا و پائین ) ، ميزان تابناکی نور افت خواهد کرد . موضوع فوق ، یکی از دلایل ترجیح مانتیورهای CRT به مانیـتورهای LCD توسط گرافیست ها و کاربرانی است که حجم عمده فعالیت آنان گرافیک می باشد . ساير کاربران ، می توانند با وضعیت فوق، مدارا نمايند.
Viewing Angle یک مانتیور LCD ( بر حسب درجه اندازه گیری می شود ) ، نشاندهنده قدرت انعطاف در مقابل حرکت و جابجا شدن بین گوشه ها ، پائین و یا بالای مرکز نمایشگر بدون ازدست دادن کیفیت تصویرمی باشد. تاکنون هیچگونه روش استانداری برای اندازه گیری Viewing Angle ایجاد نشده است .اعداد اعلام شده توسط تولیدکنندگان بر مبنای یک استاندارد واحد نبوده و صرفا" می تواند معیاری در بین مانتیورهای تولید شده توسط یک تولید کننده باشد . بهترین روش قضاوت در رابطه با Viewing Angle یک مانیـتور ، مشاهده مستقیم مانیتور و بررسی عملی آن می باشد . در این راستا می توان برخی از مدلهائی را که از یک حداقل مشخص شده ، پائین تر می باشند را حذف و عملا" آنان را بررسی نکرد . يکی از پارامترهای مهم در انتخاب مانیتـورهای بزرگ ، دامنه و محدوده Viewing Angle می باشد .مثلا" یک مدل پانزده اینچ ، ممکن است صرفا" توسط یک کاربر استفاده گردد که وی نیز مستقیما" در مقابل مانیتـور قرارگرفته و از آن استفاده می نمايد.بنابراین در صورتيکه مقدار Viewing Angle معادل 120 درجه و یا بیشتر باشد، نياز کاربران مرتفع خواهد شد. در مانیتورهای هیفده اینچ و یا بالاتر ،حداقل زاویه دید 150 درجه پيشنهاد می گردد.اغلب کاربران این نوع مانیتورها تمایل دارند که از مانیتور بصورت مشترک استفاده نمایند ( خصوصا" در مواردیکه بصورت گروهی بر روی یک پروژه و یا تمرین کار می شود ) .
یکی از عوامل موثر در Viewing Angle ، تکنولوژی استفاده شده در رابطه با پیکسل ها است . در مانـیتورهای هیجده اینچ LCD و بالاتر ، از جدیدترین فنآوری در ارتباط با پیکسل ها استفاده شده که افزایش زاویه دید( مشاهده ) را بدنبال خواهد داشت . در مانیتورهای پانزده اینچ LCD ، تولید کنندگان از پانل های ارزان قیمت استفاده نموده که باعث کاهش زاویه دید می گردد . در تعداد زیادی از مانیتورهای LCD جدید ، امکان چرخش و یا تنظیم نمایشگر وجود داشته و همین موضوع باعث بهبود و پوشش زاویه دید بهتری می گردد .

Contrast :
پارامتر فوق ، تفاوت دانسیته نور بین روشنترین رنگ سفید و تیره ترین رنگ مشکی را که یک مانیـتور LCD قادر به تولید آنان می باشد را نشان می دهد . در این رابطه پیشنهاد می گردد که مانیتوری با نسبت 1 : 400 و یا بهتر از آن ، انتخاب گردد .
Brightness :
پارامتر فوق ، حداکثر ميزان نوری که از يک صفحه نمايشگر بمنظور نمايش "سفيدمحض" ساطع می گردد را نشان می دهد (ارسال تشعشعات در هر متر مربع ( cd/m2 ) ) . تقریبا" تمامی مانيـتورهای LCD ، دارای Brightness معادل دويست و پنجاه cd/m2 و یا بیشتر می باشند . ( مانیتورهای CRT دارای Brightness معادل يکصد می باشند) .
دیجیتال در مقابل آنالوگ :
در صورتیکه بر روی سیستم یک کارت گرافیک با خروجی ویدئو دیجیتال نصب شده باشد ، می توان از یک LCD که دارای ورودی دیجیتال می باشد ، استفاده نمود . در چنین حالتی ضرورتی به تبدیل آنالوگ به دیجیتال و برگشت مجدد ، وجود نداشته و کیفیت تصویر بمراتب بهتر خواهد بود .در صورتیکه کارت گرافیک نصب شده بر روی سیستم دارای یک پورت DVI نمی باشد ، می توان با توجه به امکان ارتقاء و يا تعويض سيستم در آينده ، یک مانیتور دیجیتال LCD را انتخاب نمود.

گزارش تخلف
بعدی